Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Byłoby to bez sensu, bo dotykiem musisz ustawić położenie punktu AF, jeśli używasz wyboru punktowego lub strefowego.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez solti Zobacz posta
    Byłoby to bez sensu, bo dotykiem musisz ustawić położenie punktu AF, jeśli używasz wyboru punktowego lub strefowego.
    A ja nie rozumiem gdzie tu sens. Co prawda R-ki w ręku nie miałem, ale:
    Patrząc przez wizjer, mając palec wskazujący na spuście nie jestem w stanie innym palcem dosięgnąć choćby połowu ekranu.
    Ta funkcja ma w mojej opinii sens tyko w LV.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Mamrot Zobacz posta
    (...)
    Patrząc przez wizjer, mając palec wskazujący na spuście nie jestem w stanie innym palcem dosięgnąć choćby połowu ekranu.
    Bez problemu robi się to kciukiem
    Poza tym możesz tak to ustawić, że np. tylko 1/4 ekranu (np. prawa dolna, albo prawa górna) będzie na to czuła.
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 14-08-2023 o 12:09

Początki nałogu

A ja nie rozumiem gdzie tu sens. Co prawda R-ki w ręku nie miałem, ale:
    Nie ma potrzeby sięgania środka ekranu (ale jak będziesz chciał, to możesz tak ustawić). W R jest opcja, że dotyka się brzegu wyświetlacza, a w wizjerze widzisz, jakbyś miał dostęp do całego ekranu, na dodatek jak nie masz prawego kciuka, możesz ustawić czynną lewą krawędź ekranu. Dla mnie jest to wygodniejsze niż przycisk kierunkowy (żeby nie było, odnoszę się do używanego uprzednio przeze ze mnie 7D) który działał skokowo (po jednym punkcie AF)i nie patrząc na body bez zawodowej wprawy trudniej go namacać niż bok ekranu, tu możesz jednym przeciągnięciem ustawić dowolny punkt. Jestem zadowolony z tego body, może wyjdę na obrazoburcę, ale po praktycznej konfiguracji (zresztą z pomocą doświadczeń użytkowników z tego forum), zrobieniu kilkuset próbnych zdjęć wszystkiego, co w obiektyw wpadło i obejrzeniu na monitorze, po 7D sięgnąłem tylko raz - by wyjąć baterię, karta została, bo nie pasuje.

Bywalec
    Miasto
    Warszawa

O.K. przekonaliście mnie, do tej pory w systemie R miałem doczynienia tylko z R5 i siła przyzwyczajenia do joysticka, który działa rewelacyjnie, wyeliminowała potrzebę szukania jego zamiennika/alternatywy.

Cytat Zamieszczone przez totamten Zobacz posta
    Dla mnie jest to wygodniejsze niż przycisk kierunkowy (żeby nie było, odnoszę się do używanego uprzednio przeze ze mnie 7D) który działał skokowo (po jednym punkcie AF)i nie patrząc na body bez zawodowej wprawy trudniej go namacać niż bok ekranu,
    Obecnie zmiana punktów przez przyciski też działa skokowo, tylko jest ich tak dużo, że przy przytrzymaniu przeskoków prawie nie widać.
    No ale przy obecnych systemach wykrywania, ręczny wybór punktów zmniejsza ilość zastosowań.
    W 7D z tego co mi się wydaje, jak chyba w większości lustrzanek i bezlusterkowców jest funkcja wyboru co drugiego pola, która przyspiesza zmianę położenia.
    Ostatnio edytowane przez Mamrot ; 14-08-2023 o 14:59

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Obecnie zmiana punktów przez przyciski też działa skokowo, tylko jest ich tak dużo, że przy przytrzymaniu przeskoków prawie nie widać.
    W menu jest opcja która zmienia szybkość przemieszczania sie punktu AF. Domyślna szybkość jest trochę za wolna.

Uprawnienia umieszczania postów