Strona 382 z 414 PierwszyPierwszy ... 282332372380381382383384392 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 811 do 3 820 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Coś już napisał Awatar Galipette
    Miasto
    Płock

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cześć. Powoli myślę nad następcą canona 6D i wybór jak na razie padł na Canona R. R5 i R6 na razie poza zasięgiem. Mam pytanie do użytkowników. Mam 197 cm wzrostu i dość spore ręce, i o ile typowe lustrzanki świetnie leżą w dłoni to mam obawę co do ergonomii R-ki Miałem kiedyś Canona M50 i paznokciami zdzierałem powierzchnie korpusu - przy zaciskaniu malutkiego gripa. Czy R-ka ma większy grip i jak to wygląda u osób z większymi dłońmi? Nie mam możliwości na miejscu tego sprawdzić. Ew jaka różnica jest z R5 Bo tą ma znajomy i mogę potestować.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Dobry wybór. Też posiadam RF50/1,8, przydaje sie do kompletu z RF24-105/4L, taki zestaw nie zajmuje wiele miejsca na wyjazdy.
    A gdy potrzeba lepszej 50tki to śmiało mogę polecić Sigmę 50 art, z przelotką działa bardzo dobrze.
    Byłoby spoko jakbym miał stabilizację. Ani aparat ani ta stalka tego nie maja. W ciemniejszym pokoju brakowało, dlatego pozbyłem się i dziś biorę Rf 24-105 f4.

Pełne uzależnienie Awatar cybulski
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez luck1985 Zobacz posta
    Byłoby spoko jakbym miał stabilizację. Ani aparat ani ta stalka tego nie maja. W ciemniejszym pokoju brakowało, dlatego pozbyłem się i dziś biorę Rf 24-105 f4.
    Czas warto przyjąć, że najdłuższy jest 1/ogniskową. Ewentualnie tak wygodnie jest ustawić AutoISO. Ja standardowo mam w AutoISO 1/2xogniskowa, większość robię na priorytecie przysłony. Natomiast czasem lepiej doświetlić po prostu.
    Przy zoomie tak ustawione AutoISO w powiązaniu z ogniskową jest bardzo wygodne, aparat sam dobiera ten parametr dla różnych ogniskowych z zakresu zuma.
    Ostatnio edytowane przez cybulski ; 26-01-2023 o 10:28
    linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cybulski Zobacz posta
    Czas warto przyjąć, że najdłuższy jest 1/ogniskową.
    Tak zwany natywny czas otwarcia migawki 1/f jest zależny nie tylko od ogniskowej, ale też od odległości przedmiotowej. Noszę się z zamiarem napisania nowego wątku na ten temat, a teraz- w skrócie- podam, że im mniejsza odległość, tym powinien być krótszy. Reguła 1/f została ustalona prawdopodobnie dla odległości przedmiotowej 5 m bez względu na ogniskową.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Galipette Zobacz posta
    Cześć. Powoli myślę nad następcą canona 6D i wybór jak na razie padł na Canona R. R5 i R6 na razie poza zasięgiem. Mam pytanie do użytkowników. Mam 197 cm wzrostu i dość spore ręce, i o ile typowe lustrzanki świetnie leżą w dłoni to mam obawę co do ergonomii R-ki Miałem kiedyś Canona M50 i paznokciami zdzierałem powierzchnie korpusu - przy zaciskaniu malutkiego gripa. Czy R-ka ma większy grip i jak to wygląda u osób z większymi dłońmi? Nie mam możliwości na miejscu tego sprawdzić. Ew jaka różnica jest z R5 Bo tą ma znajomy i mogę potestować.
    M50 to maleństwa. ER-ki FF to zupełnie inna liga w tej materii. Wręcz niektórzy narzekają że są zbyt duże.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Ja mam małe dłonie (178cm wzrostu) i grip Rki jest bardzo spoko, głęboki, natomiast sama ergonomia jest gorsza niż w 6d ze względu na rozmiar samego korpusu. Musieli zwyczajnie przyciski bardziej upchnąć w to małe body. Najlepiej jak poprosisz kogoś z Twojego miasta, kto ma R by dał Ci na chwilę potrzymać. Mnie się lepiej obsługiwało 6d ale R nie jest zła, żebyś mnie źle nie zrozumiał

Coś już napisał Awatar Kredek23
    Miasto
    Andrychów

6D jest nieznacznie większy od R-ki.Powinna wystarczyć do dużych dłoni. Z obiektywem RF 24-105 mm f 4 L daje pewny chwyt.Najlepiej spróbować samemu w sklepie. Sam przesiadłem się z 6D na R i nie mam żadnych problemów z chwytem.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

tj ja też nie mam, ale dwumetrowy gość mógłby je mieć jednak. Grip jest pewniejszy niż w 6D, natomiast same przyciski są zwyczajnie bardziej upchnięte jak w 6D. Może grip załatwiałby sprawę.

Coś już napisał

Ja nie wiem co ma wzrost do wielkości dłoni czy stopy bo jak widzę to jest średnio połączone ze sobą aspekty, no chyba że ja jakichś nieforemnych ludzi spotykam. Faktem jest że sam przy 179cm mam dłonie w rozmiarze rękawiczek L(9) a stopy to już wogóle... Ale wracając do tematu. Rkę trzyam mi się całkiem dobrze mimo iż ręka szczelnie wypełnia cały uchwyt(a wcześniej trzaskałem lustrem w 1D), BG będę dopiero dokupował bo poprostu lubię i na pewno poprawi chwyt.

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Tak zwany natywny czas otwarcia migawki 1/f jest zależny nie tylko od ogniskowej, ale też od odległości przedmiotowej. Noszę się z zamiarem napisania nowego wątku na ten temat, a teraz- w skrócie- podam, że im mniejsza odległość, tym powinien być krótszy. Reguła 1/f została ustalona prawdopodobnie dla odległości przedmiotowej 5 m bez względu na ogniskową.
    Pomogę, uzupełnij to też o wpływ innych rzeczy na te regułę, a właściwie jej nieaktualność w większości przypadków.
    Reguła 1/f to wynik obserwacji/doświadczeń, wypracowana w zamierzchłych czasach fotografii analogowej i dotyczy pracy w formacie małoobrazkowym. Co ma kilka konsekwencji. Pierwsza zmiana w stosunku do prehistorii jest taka, że pojawiły sie systemy stabilizacji obiektywów oraz matryc i 1/f szlag trafił, bo da się wiele dłużej naświetlać. Druga zmiana jest taka, że mamy czulszy detektor niż dawniej. Czulszy nie w sensie ISO, tylko o większej rozdzielczości (gęstości pikseli). Jeśli używaliśmy (niestabilizowanych) obiektywów na Canonie 5D (mk1) 12 Mpx to 1/f było aktualne. ale ... jesli używamy Canona 5Ds R, który ma 50, a nie 12 Mpx to przesunięcie na pikselu jest znacznie szybciej wyłapywalne. To już się robi 1/2f.
    Sugeruję zapoznanie się z regułą 600, obowiązującą dawniej w astrofotografii. Przy gęstszych matrycach skrócono te regułę pierw do 500, potem do 400 i 300, zależy jaki kto ma aparat (i wymagania). W astro jest odwrotnie, nie rusza sie aparat tylko obraz (niebo), ale powód wcześniejszego zaobserwowania nieostrości jest taki sam. Gęstsze matryca, niż dawniej i niż filmy małoobrazkowe.
    Oczywiście zastosowanie reguły 1/f nie gwarantowało także dawniej uzyskanie nieporuszonego zdjęcia. Tylko statystycznie większą szanse. Są osoby o pewnym uchwycie, które utrzymają 2x dłuższe czasy i są tacy, którzy stosując regułę 1/f mają 50% szans na ostre zdjęcie. Przebiegniesz maraton i 1/f nie wystarczy. Oprzesz się o mur, podeprzesz łokcie - będzie dobrze, utrzymasz 2x dłuższy czas.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 26-01-2023 o 22:12
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 382 z 414 PierwszyPierwszy ... 282332372380381382383384392 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów