Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

#Marfot - ilość rejestrowanego detalu jest ogromna względem 6D, to fakt. Nawet takie zdjęcia z d jak robię i sobie później przybliżam w PS daje naprawdę ogromną różnicę między R a 6D. Do krajobrazu pewnie będzie kot.

Panowie, wczoraj zauważyłem, że elektroniczny wizjer strasznie pracuje z filtrem polaryzacyjnym. Patrząc przez wizjer i kręcąc filtrem strasznie się aparat gubi i czasami jakby zwiększa ekspozycję na chwilę by powrócić do "normalnej". Efekt finalnie jest taki, że w EVF praktycznie nie widać, czy przekręciliśmy filtr, czy nie. Jedynie na jakiś dużych obiektach typu samochód i lakier/szyby samochodu widać różnicę, natomiast zupełnie nie widzę jej np robiąc zdjęcia nieba/trawy itp, gdzie w 6D było jasne jak będzie wyglądać niebo z filtrem przekręconym tak czy inaczej. W R tego nie widać. Chyba, że to AWB tak szwankuje? I kiedy nagle kolory się zmieniają, po przekręceniu filtra on dostosowuje AWB?

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Panowie, wczoraj zauważyłem, że elektroniczny wizjer strasznie pracuje z filtrem polaryzacyjnym. Patrząc przez wizjer i kręcąc filtrem strasznie się aparat gubi i czasami jakby zwiększa ekspozycję na chwilę by powrócić do "normalnej". Efekt finalnie jest taki, że w EVF praktycznie nie widać, czy przekręciliśmy filtr, czy nie. Jedynie na jakiś dużych obiektach typu samochód i lakier/szyby samochodu widać różnicę, natomiast zupełnie nie widzę jej np robiąc zdjęcia nieba/trawy itp, gdzie w 6D było jasne jak będzie wyglądać niebo z filtrem przekręconym tak czy inaczej. W R tego nie widać. Chyba, że to AWB tak szwankuje? I kiedy nagle kolory się zmieniają, po przekręceniu filtra on dostosowuje AWB?
    To nie aparat się gubi. Jeżeli kręcąc filtrem przyciemniłeś niebo np o 2EV to aparat to koryguje, zwiększa ekspozycję i w wizjerze widzisz efekt tej korekcji. W 6D działo się to w tle a wizjer pokazywał co innego.
    Musisz świadomie dostosować ekspozycję do efektu jaki zamierzyłeś. Najprościej jest dokonać pomiaru bez efektu przyciemnienia, zachować parametry i przyciemnić niebo kręcąc filtrem.

--- Kolejny post ---
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 04-01-2023 o 17:14
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    To nie aparat się gubi. Jeżeli kręcąc filtrem przyciemniłeś niebo np o 2EV to aparat to koryguje, zwiększa ekspozycję i w wizjerze widzisz efekt tej korekcji. W 6D działo się to w tle a wizjer pokazywał co innego.
    Musisz świadomie dostosować ekspozycję do efektu jaki zamierzyłeś. Najprościej jest dokonać pomiaru bez efektu przyciemnienia, zachować parametry i przyciemnić niebo kręcąc filtrem.

--- Kolejny post ---
    No ale odblasków to chyba wizjer nie koryguje, mimo to ustawianie jest duużo trudniejsze niż w 6D, a czasami niemożliwe do wychwycenia.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    No ale odblasków to chyba wizjer nie koryguje, mimo to ustawianie jest duużo trudniejsze niż w 6D, a czasami niemożliwe do wychwycenia.
    Miałem 6d, 6d2 , mam R i czasami używam polara. Działa to tak samo, trochę nie czuję problemu. @marfot dokładnie opisał jak to działa i w pełni się z tym zgadzam.

Coś już napisał
    Miasto
    Torun

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Miałem 6d, 6d2 , mam R i czasami używam polara.
    Pytanie: fotografując amatorsko (no, może bardziej niż amatorsko) Canonem 6D mk1, jest sens przesiadki na RP? R odpada z racji ceny (aparaty u mnie na siebie nie zarabiają).

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Cytat Zamieszczone przez labo Zobacz posta
    Pytanie: fotografując amatorsko (no, może bardziej niż amatorsko) Canonem 6D mk1, jest sens przesiadki na RP? R odpada z racji ceny (aparaty u mnie na siebie nie zarabiają).
    Dla droższych kilkakrotnie szkieł z mocowaniem RF? Chyba niekoniecznie MZ, bo zyskasz na AF a stracisz na cenie szkieł RF. Lepszym ruchem jest zmiana na EOS-a 6D Mark II za 2.500 zł (pełno ofert na OLX), mającym matrycę 26-megapikselową Dual-Pixel AF, pracującą w zakresie ISO 100–40000 (rozszerzalnym do 50–102400) i dokładnie ta sam matryca jest w RP.
    Ostatnio edytowane przez candar ; 15-01-2023 o 21:29
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez labo Zobacz posta
    U mnie też nie zarabiają, a foto to moje wielkie hobby. To zależy co focisz. Ja focę dość często ludzi (rodzina, znajomi, dzieci) i zasadniczy problem, który zniknął wraz z zakupem R to nietrafione zdjęcia. Często żeby mieć pewność, że zdjęcie jest trafione musiałem lustrzanką robić 2-3 zdjęcia tej samej sytuacji lub używać powolnego LV, ten problem wraz z R zniknął CAŁKOWICIE i to było dla mnie przełomowe w takiej zmianie (przy zachowaniu starej szklarni).

Co do cen szkieł RF, to ja bym się straszeniem @candar nie przejmował, bo większość szkieł mam EF, które nabrały drugiego życia z R i nie mam z tym żadnego problemu, że muszę używać adaptera, ale oczywiście kto co lubi

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    Jeżeli nie zablokujemy ekspozycji przed korektą odblasków np. przyciskiem z gwiazdką lub w manualu to usuwając odblaski zmienimy warunki ekspozycji i obraz w wizjerze się rozjaśni.
    Np. mając przed sobą dużą taflę błyszczącej wody, obracając polarem likwidujemy (blokujemy) dużo światła odbitego i naruszamy ekspozycję całego obrazu. W wizjerze obraz się rozjaśni.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jeżeli nie zablokujemy ekspozycji przed korektą odblasków np. przyciskiem z gwiazdką lub w manualu to usuwając odblaski zmienimy warunki ekspozycji i obraz w wizjerze się rozjaśni.
    Np. mając przed sobą dużą taflę błyszczącej wody, obracając polarem likwidujemy (blokujemy) dużo światła odbitego i naruszamy ekspozycję całego obrazu. W wizjerze obraz się rozjaśni.
    Z taflą wody czy z szybą nie ma problemu, mi chodzi o odblaski na nosie, ubraniu i liściach przy portretowaniu w słońcu. Głównie dla uniknięcia przepałów. Patent z blokadą pomiaru brzmi bardzo logicznie, sprawdzę jak będzie słonecznie i liściowo.

Uprawnienia umieszczania postów