Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

#Bakulik - ok, ma to sens. Może faktycznie defaultowo powinienem mieć ustawiony 1 punkt AF. Pewnie to kwestia przyzwyczajenia, że to inaczej po prostu działa. 6D ma "sztywne" punkty AF (te kratki w wizjerze), a R można uznać, że ma "ruchome" punkty AF (można tak powiedzieć ze względu na spore ich nagromadzenie na kadrze).

#Jacek_Z - napisałem wyraźnie odnośnie 6D: "- ustawiasz ostrość (w wizjerze widzisz punkty ostrości, szybko wybierasz ten np w górnym lewym rogu "złotego podziału" - przechodzisz do niego klikając przycisk AF na korpusie + 2 razy na joisticku w lewo, szybka akcja. Przez wizjer najeżdżasz sobie krateczką tego punktu AF na lisa, wciskasz punkt migawki i cyk - jest ostre zdjęcie lisa, bo tam siadł punkt AF)".

Defaultowo są wszystkie pola w 6D, ale żeby zmienić na 1 wybrane pole (lewy górny róg złotego podziału, tak zakładamy w tym przypadku) potrzebujesz kliknąć: 1 przycisk an korpusie, 2 razy w lewo na joysticku, 1 raz w górę na joysticku. Tyle. W R: 1 przycisk na korpusie (zakładając, że mamy już ustawiony ten 1pkt AF w ustawieniach AF), cholera wie ile razy trzeba nacisnąć joystick (można też trzymać oczywiście) w lewo i kilka razy w górę.

#Marfoto - no tu pojechałem ale to specjalnie, wybacz )). Wiem, że krajobraz ogarnia.

#tomfoot - sztywno stojące... przepraszam, leżące lisy bym wybaczył, ale żeby nie móc obejrzeć zdjęcia na 65 calach? Wstyd Samsungu!

#Jacek_Z - jak napisałem do Marfoto - przesazdiłem, wiem pojechałem specjalnie. Co do AF i krajobrazu, to akurat wolę mimo wszystko mieć ten AF. Mam też manualny obiektyw i wiem, że da się z lekkością to robić, ale wolę z AF.

#Mirror - no ja krajobrazy akurat łączę z trekkingiem i nie noszę statywu idąc w góry. Robię wszystko z ręki. Ale jesteś kolejną osobą, która pisze że defaultowo lata na 1 punkcie AF. Muszę przywyknąć do tego, żę nie widać tych nieszczęsnych kratek. Chociaż swoją drogą odnośnie tego ustawienia wszystkich punktów AF to może to właśnie kolejne miejsce do popisu twórców, aby np aparat priorytetowo szukał najpierw celów w punktach złotego podziału, a później np celował w coś na dole kadru. Albo jeszcze fajniej, jakby te priorytety można było sobie zmieniać. Cudotwórcy z Canona mają jeszcze sporo do zrobienia

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    #Mirror - no ja krajobrazy akurat łączę z trekkingiem i nie noszę statywu idąc w góry. Robię wszystko z ręki. Ale jesteś kolejną osobą, która pisze że defaultowo lata na 1 punkcie AF. Muszę przywyknąć do tego, żę nie widać tych nieszczęsnych kratek. Chociaż swoją drogą odnośnie tego ustawienia wszystkich punktów AF to może to właśnie kolejne miejsce do popisu twórców, aby np aparat priorytetowo szukał najpierw celów w punktach złotego podziału, a później np celował w coś na dole kadru. Albo jeszcze fajniej, jakby te priorytety można było sobie zmieniać. Cudotwórcy z Canona mają jeszcze sporo do zrobienia
    na lustrzance typu 6D "latam" na jednym punkcie AF, ale juz na analogu EOS 3 latam na wszystkich 40 , na bezlustrze też latam na wszystkich bo wszystkie działają

taka konfiguracja (złoty podział) nie ma sensu jest wiele dziedzin fotografii w których nie ma tyle czasu na kadrowanie co w fotografii krajobrazowej, a na dole kadru to jeszcze większa abstrakcja

jakich kratek? takich jak w lustrze na matówce na matówce? po co ci one? powinieneś widzieć kratke z wybrany punktem AF po co ci więcej więcej kratek - kratki w bezlustrze są wszędzie

aż się boję ale dam dobrą radę skonfiguruj swój aparat tak aby rozdzielić spust od autofocusa, na spuście zostaw pomiar światła, na af-on wrzuć afa, na gwiazdkę eye-afa i sprawdz jak się tego używa - wyglada na pierwszy rzut oka skomplikowanie ale używa się tego znacznie prościej niż wtedy gdy na spuście jest wszystko (możesz rownież skonfigurować ekran w prawym górnym rogu na przesuwanie punktu af ale to już będzie nadmiar szczęścia), możesz wtedy wstępnie ustawic ostrość na czymś i przełączyć sie na śledzenie (naciskając gwiazdkę kciukiem zamias af-on) aparat przy przekadrowaniu powinien się trzymać tego czegoś na co ustawiłes ostrość, a jak spotkasz mitycznego lisa to naciskasz od razu gwiazdkę i powiniez wykryć oko lisa a w najgorszym przypadku lisa
    Ostatnio edytowane przez mirror ; 12-12-2022 o 16:09
    EOS 3, 5D, R5

Uprawnienia umieszczania postów