Pokaż wyniki od 3 601 do 3 610 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    Witam. Jestem starym użytkownikiem Canona 6d i tradycyjnie (już naczytałem się na forum podobnych wątków) przymierzam się do bezlusterkowca. Na początku byłem na "tak", teraz jednak nieco na "nie", przynajmniej w przypadku moich potrzeb. Aparat głównie zabieram w góry, więc krajobraz daleki, bliski + jakieś detale w lesie + zdjęcia rodzinne z wycieczek. Moje szkła to Canon 50mm f1.4, Samyang 14mm f2.8 manual, Tamron 24-70 f2.8 V1 i Canon 70-200 f4.0. Generalnie jestem z tego setupu zadowolony, a co mi nie pasuje w 6d po tylu latach użytkowania to: kiepski AF (to główny powód dla którego chcę przejść na ML), czasami kropuję krajobrazy i widzę mocny spadek jakości, czyli taka przesiadka z 20mpix na 30 byłaby pewnie w pewien sposób wybawieniem.

Do czego zmierzam. Wszędzie jest mnóstwo opinii do poczytania za Canonem R/R6/RP, jest też mnóstwo opinii przemawiających za pozostaniem na 6D, ale nigdzie nie mogę znaleźć takiego zwykłego porównania zdjęć prosto z aparatu 6d vs któryś z wymienionych (głównie chciałbym porównać do R, bo to w moim budżecie, ale też miewam wątpliwości, czy nie lepiej po prostu poczekać i spokojnie dozbierać do R6, bo to ma być aparat już na długie lata, jak zresztą w przypadku 6D - mam go od 2014 czy 2015 roku). Poszukuję więc takiego testu, że ktoś wziął 2 puszki, przypiął je do jednego statywu z tym samym szkłem i wrzucił kilka sampli dla porównania zdjęć. Ma ktoś z Was takie sample? Ewentualnie wie, gdzie mógłbym takie znaleźć?
    Jak rozumiem szukasz różnic lustrzanka vs bezlustro pod kątem jakości zdjęć/plików. To nie tak. Generalnie to różnice są w używaniu sprzętu, jego funkcjach (np wykrywanie oka), mniejszej wadze itp.
    Oglądając zdjęcie portretowe nie odróżnisz oczywiście tego, czy było zrobione lustrzanką, z pieczołowicie ustawianym punktem AF na oku, z odrzutem 30% nie trafionych zdjęć i rzadkimi przypadkami robienia modelek z tak płytką GO gdy modelka jest w ruchu. Tymczasem w bezlustrze to jest proste i odpadów jest 5%. Na zdjęciu nie widać czy jego zrobienie jest trudne czy proste. To tylko plik.
    Pozostałe sprawy wynikają ze specyfikacji. Fps, Mpx itp. Nowsze matryce będą miały lepszy DR, a że nowsze to już tylko w bezlustrach to nie wina lustrzanek Jeśli ci chodzi o DR to musisz poszukać RAW 14 bit z ciemnych kościołów, wyciągnąć cienie i się przekonasz o jakości matryc. Nie będę tu się wypowiadał o konkretnych modelach Canona, bo ich nie używam. Z tego co czytam to jakiegoś dużego postępu w tej kwestii to u Canona nie widać. Tylko że nowsze matryce to będą juz tylko w bezlustrach, czyli wskazaniem jest iść w bezlustra, kupować optykę do nich itd. Bop jak teraz body ML ma podobną matrycę, to za 5 lat matryce w ML będą zapewne lepsze a nie gorsze.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 06-11-2022 o 21:08
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uprawnienia umieszczania postów