Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Nozanu Zobacz posta
    jak tam jest z regulacją filtra polaryzacyjnego bo gdzieś wyczytałem że jest problem z bezlustrowym wizjerem. Pytam tych co używają polara, bo to że podpiąć się da to oczywiste ale czy widać w wizjerze np. odblaski na twarzy i efekt regulacji intensywności działania filtrem?
    Pytanie z ciekawości na przyszłość, bez podtekstów.
    Stopień likwidacji odblasków na powierzchniach błyszczących jest widoczny bardzo wyraźnie. Tu nie ma problemu - przed chwilą obejrzałem sobie jak to jest w moim R.
    W przypadku przyciemnienia nieba jest pewna różnica w stosunku do OVF. Jeżeli niebo zajmuje bardzo dużą część kadru to np w trybie Av następuje korekta ekspozycji i efekt przyciemnienia jest jakby łagodzony bo EVF prezentuje obraz jaki będzie zarejestrowany. W przypadku trybu M, przy zablokowanych parametrach ekspozycji, widać efekt przyciemnienia wyraźniej.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    (...)W przypadku przyciemnienia nieba jest pewna różnica w stosunku do OVF. Jeżeli niebo zajmuje bardzo dużą część kadru to np w trybie Av następuje korekta ekspozycji i efekt przyciemnienia jest jakby łagodzony bo EVF prezentuje obraz jaki będzie zarejestrowany. W przypadku trybu M, przy zablokowanych parametrach ekspozycji, widać efekt przyciemnienia wyraźniej.
    Warto podkreślić, że działa to de facto tak samo jak w przypadku lustra.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Warto podkreślić, że działa to de facto tak samo jak w przypadku lustra.
    ze w lustrzance obraz w celowniku jasnieje w automatyce przyslony/czasu kiedy polar mocniej przyciemnia niebo?

nie w mojej
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ze w lustrzance obraz w celowniku jasnieje w automatyce przyslony/czasu kiedy polar mocniej przyciemnia niebo?

nie w mojej
    Chodziło mi o kwestię ekspozycji i automatyki aparatu. Być może zbyt dużego skrótu myślowego użyłem.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez Bangi Zobacz posta
    Chodziło mi o kwestię ekspozycji i automatyki aparatu. Być może zbyt dużego skrótu myślowego użyłem.
    no ale z automatyka to oczywista sprawa.

natomiast automatyczne rozjasnianie EVF przy obracaniu polara jest uciazliwe. utrudnia ocene jego efektu ogolnie, a komus nawyklemu do OVF na dodatek pachnie herezja. nie tak bardzo jak automatyczne wyswietlanie wykonanego zdjecia w EVF (dla mnie to byl moment "Jontek, chwytej grabie, diabol tutej sie pokazol!", bo w DSLR nigdy tak nie bylo ), ale jednak jednak wpienia
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no ale z automatyka to oczywista sprawa.

natomiast automatyczne rozjasnianie EVF przy obracaniu polara jest uciazliwe. utrudnia ocene jego efektu ogolnie, a komus nawyklemu do OVF na dodatek pachnie herezja. nie tak bardzo jak automatyczne wyswietlanie wykonanego zdjecia w EVF (dla mnie to byl moment "Jontek, chwytej grabie, diabol tutej sie pokazol!", bo w DSLR nigdy tak nie bylo ), ale jednak jednak wpienia
    Chyba jedyny sposób na to, to blokada ekspozycji, o której już pisaliśmy.

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Jeszcze jedna recenzja R-ki: "Jak wypada dziś Canon EOS R dwa lata po premierze?"

https://www.digitalcameraworld.com/r...n-eos-r-review
    Gdybym musiał dokupić drugie body, to bez zastanowienia dokupiłbym drugie R, no ewentualnie R5 (ale to już inna bajka)
    Ostatnio edytowane przez Bangi ; 30-10-2020 o 13:35

Uprawnienia umieszczania postów