Ja również przychylam się do Twojej opinii. Dla mnie ten aparat jest bardzo ładny. Fajnie, że pozwolili projektantom na trochę odświeżone podejście. Górny wyświetlacz, mocowanie bagnetu (ta metalowa tuleja) - bardzo mi się podobają. Wielkość też mi bardzo pasuje.
Guzikologia - tu już gorzejJeszcze nie do wszystkiego się przyzwyczaiłem. Bardzo mi brakuje guzika na przedniej ściance aparatu (domyślnie przypisanego podglądowi głębi ostrości) a najlepiej jakby dali 2 jak w serii 1D, bo jest kilka nowych funkcjonalności, które można by przypisać dla wygody
Gładzik to nieporozumienie
![]()
Wbrew wielu opiniom muszę jednak trochę gorzej ocenić AF:
- Eye-AF + tracking działa bardzo dobrze w sytuacjach oczywistych, statycznych gdzie model patrzy wprost w aparat, pozuje. Praktycznie 100% skuteczności. Spuszczenie wzroku, lekkie odwrócenie i ostrość najczęściej ląduje przed twarzą (nawet nie okiem). Przy zdjęciach moich dzieciaków czasami skuteczność wynosi 8/10 a czasami 1/10 (i szczerze nie znajduję przyczyny, bo jest jasno, obiektyw ostry, one niezbyt ruchliwe w tych sytuacjach). W porównaniu z dslr i tak jest sporo lepiej, bo tam często nie zdąrzyłęm zmienić punku AF, albo przekadrowaćJeśli ktoś fotografuje osoby, które chcą pozować to ten tryb jest oczywiście wspaniały i już nie ma odwrotu.
- single point AF znacznie pewniej, ale...10x mniej wygodnie![]()
Ogólnie z czasem coraz bardziej lubię ten aparat.