Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
Jest chyba spora rozbieżność w oczekiwaniach różnych użytkowników co do wielkości body. Dla mnie 5DII było za wielkie. Idealne były stare korpusy na kliszę.
No i R ma dla mnie idealną wielkość. Sterowanie całością jak dla mnie o kilka klas lepsze niż w 5DII. Jest kilka irytujących detali np. ekranik nie odchyla się o pełne 180 stopni.
Jeszcze nie spotkałem pozytywnej opinii o tym pasku-gładziku. Mi służy i jest całkiem użyteczny
Ja również przychylam się do Twojej opinii. Dla mnie ten aparat jest bardzo ładny. Fajnie, że pozwolili projektantom na trochę odświeżone podejście. Górny wyświetlacz, mocowanie bagnetu (ta metalowa tuleja) - bardzo mi się podobają. Wielkość też mi bardzo pasuje.
Guzikologia - tu już gorzej Jeszcze nie do wszystkiego się przyzwyczaiłem. Bardzo mi brakuje guzika na przedniej ściance aparatu (domyślnie przypisanego podglądowi głębi ostrości) a najlepiej jakby dali 2 jak w serii 1D, bo jest kilka nowych funkcjonalności, które można by przypisać dla wygody Gładzik to nieporozumienie

Wbrew wielu opiniom muszę jednak trochę gorzej ocenić AF:

- Eye-AF + tracking działa bardzo dobrze w sytuacjach oczywistych, statycznych gdzie model patrzy wprost w aparat, pozuje. Praktycznie 100% skuteczności. Spuszczenie wzroku, lekkie odwrócenie i ostrość najczęściej ląduje przed twarzą (nawet nie okiem). Przy zdjęciach moich dzieciaków czasami skuteczność wynosi 8/10 a czasami 1/10 (i szczerze nie znajduję przyczyny, bo jest jasno, obiektyw ostry, one niezbyt ruchliwe w tych sytuacjach). W porównaniu z dslr i tak jest sporo lepiej, bo tam często nie zdąrzyłęm zmienić punku AF, albo przekadrować Jeśli ktoś fotografuje osoby, które chcą pozować to ten tryb jest oczywiście wspaniały i już nie ma odwrotu.

- single point AF znacznie pewniej, ale...10x mniej wygodnie

Ogólnie z czasem coraz bardziej lubię ten aparat.