Zamieniłem 6D i 6DmkII na Rkę. W sumie nikogo nie zdziwię pisząc, że jestem bardzo zadowolony. Pobawiłem się w domu, zrobiłem dwie małe sesje portretowe ze starymi poczciwymi EF 50 1.4 i 85 1.8. Eye-AF - baaaajka. Myślę tylko o kadrze i świetle, odpada problem przekadrowywania, sprawdzania ostrości... Zrobiłem jakieś 400 zdjęć na tylko tych mini sesjach. Ilość odrzuconych przez brak ostrości - zero.
Jako mały "all-rounder" dokupiłem RF35 1.8. Bardzo fajny uniwersalny obiektyw w podróż, do streeta... I nawet makro jest fajnym bajerem, jesli ktoś nie ma dedykowanego szkła do macro. Ostrzenie bardzo w porządku... Jeśli wypuszczą tej klasy 50 i 85 ze światłem 1.8 - biorę oba od razu (zakładając cenę również na poziomie RF35 )

Jedna specyficzna rzecz jaką zauważyłem - przy jednym i pomniejszonym punkcie pomiaru ostrości, jest problem ze skakania z najbliższej mozliwej odległości na coś oddalonego o kilka metrów. Chyba obraz jest po prostu zbyt rozmyty i aparat nie widzi czegokolwiek, czego mógłby się "złapać". Ale w każdej innej sytuacji ostrzy błyskawicznie i pewnie.
Entuzjastyczny post, ale zadowolony jestem bardzo.