Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Bywalec Awatar aciek_l
    Miasto
    Poznań, Częstochowa

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

To ja jeszcze mam pytania o AF:
    -Czy w trybie Eye-AF da się ograniczyć pole, z którego AF ma „łapać” ok? Dla przykładu – załóżmy że mam w kadrze dwie osoby. Mógłbym mieć „łapanie” tylko w centrum? Czyli celuję sobie na wybraną osobę centralnym punktem i potem, trzymając wciśnięty do połowu spust, przenoszę kadr, a aparat cały czas śledzi wybrane oko?

-Czy da się zablokować punktowy AF na danym motywie? Tu znowu przykład: Mam wybrany tylko pojedynczy punkt pomiaru ostrości. Chwytam w centrum, dajmy na to, nieruchomą piłeczkę. Czy AF może trzymać się przez cały czas wciśnięcia spustu tej piłeczki, dopóki będzie ona gdziekolwiek w kadrze?

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez aciek_l Zobacz posta
    To ja jeszcze mam pytania o AF:
    -Czy w trybie Eye-AF da się ograniczyć pole, z którego AF ma „łapać” ok? Dla przykładu – załóżmy że mam w kadrze dwie osoby. Mógłbym mieć „łapanie” tylko w centrum? Czyli celuję sobie na wybraną osobę centralnym punktem i potem, trzymając wciśnięty do połowu spust, przenoszę kadr, a aparat cały czas śledzi wybrane oko?

-Czy da się zablokować punktowy AF na danym motywie? Tu znowu przykład: Mam wybrany tylko pojedynczy punkt pomiaru ostrości. Chwytam w centrum, dajmy na to, nieruchomą piłeczkę. Czy AF może trzymać się przez cały czas wciśnięcia spustu tej piłeczki, dopóki będzie ona gdziekolwiek w kadrze?
    A.) Mozesz ustawic aby szerokie pole sledzenia twarzy/oka ropozycznalo ostrzenie od punktu wyswietlanego na ekranie. Ustawiasz sobie palcem punkt w dowolny miejscu kadru (moze byc w centrum) i pozniej kazde sledzenie itd bedzie rozpoczynalo sie od tego miejsca. Masz to w menu.

Mozesz tez wskazac palcem na ekranie obiekt ktory aparat ma sledzic i tez powinien go trzymac w ramach rozsadu

B). Nie, musisz miec szerokie pole AF aby aparat przekazywal sobie obiekt w kadrze gdy ten sie przemieszcza, lub ty zmieniasz kadr trzymajac dociscniety spust migawki. Mozesz tez uzyc przycisku AF-ON ustawionego odwrotnie czyli jako AF-OFF. Gdy go przytrzymasz pomimo wcisnietego spustu migawki aparat przestanie ostrzyc, a ty mozesz se przekadrowac w tym czasie i zrobic fote.

Uprawnienia umieszczania postów