Pokaż wyniki od 2 751 do 2 760 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez szandor Zobacz posta
    Zdecydował sentyment, kilkanaście lat z Canonem, oraz kłopoty z kolorem (zdjęcia z wypraw podczas których było ponure światło, wymagały w posprocesie sporo gimnastyki). Byłem na rozdrożu, stałem przed wyborem A7III czy R. Wybrałem się na prezentację R-ki do Kraśnika i muszę powiedzieć, że R-ka lepiej nie wypadła od mojej A7II (o szkłach zacnych/ogórach nie wspomnę bo mi takie nie są potrzebne). O zakupie R zadecydował przypadek, trafiłem w grudniu 2018 r. na człowieka, który ze względu na nietrafiony zakup, chciał się pozbyć kompletu: dwumiesięcznego R + RF24-105 z przebiegiem niespełna 2 tyś. klatek za 10 kzł (stracił 5400 zł). Potraktowałem to jako okazję i kupiłem na próbę, no i ... polubiliśmy się. Co nie znaczy, że wybór był właściwy. Serce wybrało nie konsultując się z rozumem (a może przeważyła chytrość).
    Jak pisałem brak mi w R stabilizacji i lepszej baterii. Po ostatniej aktualizacji yoj stał się dla mnie zbędny. Wyjaśniam dlaczego: podczas moich wypraw R-kę noszę w uchwycie na pasku od plecaka peak desing, ale też często dynda na szyi, ekran dotyka klaty. Przykładając puszkę do oka najpierw musiałem sprawdzać parametry, poszukać punktu AF i miziać palem po ekranie ustawiając go tam gdzie bym chciał. Teraz odkręcam/zamykam ekran tyłem - nic mi się nie może zmienić, jeśli trzeba jednym przyciskiem ustawiam punkt AF na środku, wciskam spust do połowy i ... AF pozostaje przyklejony do obiektu.
    Jest to (dla mnie) lepsze niż yojstik

PS Podkreślam R-ka da się polubić.

Przepraszam, za długi wywód , ale zostałem "sprowokowany do wynurzeń".
    Jeśli ... w uchwycie na pasku od plecaka Peak Design .. znaczy Capture to mam pytanie, po jakim czasie "naumiałeś się" wsadzać aparat do uchwytu bez patrzenia/po ciemku ?.

Też teraz używam 2 Capture, jeden na plecaku a drugi przy pasku spodni, przypiete "na stałe"
    Zrezygnowałem z paska na szyję, miałem "stary" pasek przez ramię BlackRapid, odciąłem w nim sprzączkę i w jej miejsce dałem zaczep PeakDesign a do aparatu przypiąłem klips PeakDesign.

Aparat "zawsze" jest przypięty do BlackRapid, łatwość fotografowania i bezpieczeństwo a wsadzam do któregoś Capture gdy noszę/nie fotografuję (jestem z plecakiem lub bez plecaka)

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 04-12-2019 o 10:31
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów