Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Macios
    Uzależniony
    • 2005
    • 692

Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Poza technicznymi sprawami, jest też kwestia bezpieczeństwa zdjęć - np. kradzież torby/plecaka. Dla mnie fotopodróże to praca, a zdjęcia to "towar", więc w trasie codziennie wieczorem zgrywam rawy na dysk zewnętrzny (zapisane karty trzymam w innym miejscu niż dysk), by w razie czego, nie zostać z pustymi rękami. Co do kwestii technicznych, to też używam większej ilości kart o mniejszej pojemności (zwykle 8-16gb), by w razie awarii nie stracić zbyt dużo
    galeria

Komentarz

• mkamelg
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 1255

Zamieszczone przez jinks Zobacz wpis
      Polecicie jakąś osłonę na ekran? Larmor-ów nie widzę jeszcze nigdzie. Na allego są jakieś po 20zł. Może ktoś już coś takiego kupił?
      Do R-ki pasuje ta od M5, jedyna różnica to taka że w R-ce ten szeroki pasek masz z prawej strony a w M5 z lewej więc wystarczy obrócić osłonę. Wiem co piszę bo sam takiej właśnie używam od maja tego roku. Ja płaciłem w Cyfrowe.pl 44 zł a teraz jest u nich w promocji za 39 zł nie licząc kosztu dostawy.

GGS LARMOR 4G - Canon EOS M5

Canon EOS M5

Canon EOS R

Komentarz

• becekpl
        Pełne uzależnienie
        • 2009
        • 4312

dzięki za wskazówkę
        Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
        Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• jinks
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 2178

Zamieszczone przez mkamelg Zobacz wpis
          Do R-ki pasuje ta od M5, jedyna różnica to taka że w R-ce ten szeroki pasek masz z prawej strony a w M5 z lewej więc wystarczy obrócić osłonę. Wiem co piszę bo sam takiej właśnie używam od maja tego roku. Ja płaciłem w Cyfrowe.pl 44 zł a teraz jest u nich w promocji za 39 zł nie licząc kosztu dostawy.

GGS LARMOR 4G - Canon EOS M5

Canon EOS M5

Canon EOS R
          Dzięki. Międzyczasie zamówiłem z allegro za 20zł. Dzisiaj odbiorę, ale jeszcze parę dni poczekam na sam aparat.

O, coś takiego: https://allegro.pl/oferta/oslona-na-...dShowitemShare
          Ostatnio edytowany przez jinks; 4925.
          Miłego dnia
          moja www

Komentarz

• Bechamot
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2512

Zamieszczone przez Macios Zobacz wpis
            Poza technicznymi sprawami, jest też kwestia bezpieczeństwa zdjęć - np. kradzież torby/plecaka. Dla mnie fotopodróże to praca, a zdjęcia to "towar", więc w trasie codziennie wieczorem zgrywam rawy na dysk zewnętrzny (zapisane karty trzymam w innym miejscu niż dysk), by w razie czego, nie zostać z pustymi rękami. Co do kwestii technicznych, to też używam większej ilości kart o mniejszej pojemności (zwykle 8-16gb), by w razie awarii nie stracić zbyt dużo
            druga karta nie zabezpiecza przed kradzieza.

jesli uzywasz jednej karty istnieje jakies ( b. male ) prawdopodobienstwo jej awarii.
            jesli uzywasz kilku kart , prawdopodobienstwo awarii jest kilka razy wieksze.

jesli uzywasz jednej karty , w przypadku kradziezy stracisz co najwyzej jedna.
            jesli uzywasz kilku kart , w przypadku kradziezy mozesz stracic kilka.

wieksze jest prawdopodobienstwo zgubienia jednej z wielu kart , niz tylko jednej wlozonej do aparatu.

nie znajduje zadnego uzasadnienia dla zastapienia jednej karty , kilkoma.
            Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• zdebik
              Pełne uzależnienie
              • 2013
              • 4080

A ja mam gdzieś jeden slot. Chyba bym się pocioł gdybym po 12 godzinnym dniu w pracy stracil cały materiał i musial wszystko powtórzyć.
              https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• Leon007
                Pełne uzależnienie
                • 2009
                • 2850

Zamieszczone przez Bechamot Zobacz wpis
                jesli uzywasz jednej karty istnieje jakies ( b. male ) prawdopodobienstwo jej awarii.
                jesli uzywasz kilku kart , prawdopodobienstwo awarii jest kilka razy wieksze.
                Drogi Bechamocie!
                W Twoich wypowiedziach podpierasz się nauką i logicznym myśleniem, co osobiście cenię, mimo że nie ze wszystkim co mówisz się zgadzam. Ale jak przerabiali trochę bardziej zaawansowany rachunek prawdopodobieństwa, to "nie byłeś na tej lekcji".
                Zwielokrotnianie urządzeń zmniejsza ryzyko awarii całości (ściślej: równoczesnej awarii wszystkich urządzeń).
                Gdyby tak nie było, to - na przykład - ci co wymyślili wszelkiego rodzaju RAIDy byliby nierozsądni, a wszelkie bekapy nie miałyby sensu.

Taki przykład mi się przypomniał: na wahadłowcach kosmicznych było 5 (pięć!) równolegle działających komputerów, między innymi w tym właśnie celu.
                Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                Ja
                Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                Konfucjusz

Komentarz

• akustyk
                  gajowy
                  • 2004
                  • 12208

Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zamieszczone przez Leon007 Zobacz wpis
                  Taki przykład mi się przypomniał: na wahadłowcach kosmicznych było 5 (pięć!) równolegle działających komputerów, między innymi w tym właśnie celu.
                  zgadza sie, po to jest redundancja.

z drugiej strony to tez trzeba uzywac z glowa, bo od wszystkiego nie uratuje. cytujac klasyka

Szwejk zwiedza schron pod Kremlem. Pokazują mu rożne rzeczy i inne zdobycze przodującej siły międzynarodowego etc. Dochodzą do najważniejszego miejsca:
                  - A tu Szwejku widzisz trzy guziki: czerwony, żółty i niebieski. Jak naciniemy niebieski - bum! i nie ma Ameryki, naciskamy żółty - bum! - Nie ma Chin. Naciskamy czerwony - bum! Na wiecie zostaje tylko Związek Radziecki.
                  Szwejk drapie się po głowie i mówi:
                  - To mi przypomina historie Kuby Ptrlicki z Pardubic, który tez miał trzy kolorowe nocniki pod łóżkiem, ale jak raz wracał pijany do domu to się zesrał na schodach
                  Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
                  www albo tez flickr

Komentarz

• Leon007
                    Pełne uzależnienie
                    • 2009
                    • 2850

Odp: Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zgadza się, ale s rani e na schodach to inne zdarzenie probabilistyczne niż sikanie pod łóżko.
                    Przykład z wahadłowcem wydaje mi się znamienny, bo w podróży na orbitę liczy się każdy gram.
                    Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                    Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
                    Ja
                    Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
                    Konfucjusz

Komentarz

• michalab
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 1580

Zamieszczone przez Leon007 Zobacz wpis
                      Drogi Bechamocie!
                      Zwielokrotnianie urządzeń zmniejsza ryzyko awarii całości (ściślej: równoczesnej awarii wszystkich urządzeń).
                      Nie zupełnie. Zwielokrotnianie urządzeń zwiększa ryzyko awarii, ale nie każda awaria oznacza utratę danych i to tylko pod warunkiem, że na obu kartach zapisuszesz to samo czyli wszystko masz w dwóch kopiach (czyli odpowiednik RAID 1). Jeśli masz część zdjęć na jednej karcie i część na drugiej (czyli odpowiednik RAID 0 - kiedyś popularne było używanie wielu mały kart, zamiast jednej dużej) to zwiększa się ryzyko, że stracisz coś, a zmniejsza, że stracisz wszytsko. W komputerach są oczywiście bardziej zaawansowane raidy niż 1 i 0, ale w aparacie można mieć tylko te dwa.
                      Ostatnio edytowany przez michalab; 8064.
                      Zapraszam

Komentarz

• akustyk
                        gajowy
                        • 2004
                        • 12208

Re: Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zamieszczone przez michalab Zobacz wpis
                        Nie zupełnie. Zwielokrotnianie urządzeń zwiększa ryzyko awarii, ale nie każda awaria oznacza utratę danych
                        trzeba odpowiednio zdefiniowac co to jest awaria.

jesli mirroring (rownolegly zapis wielu kopii tej samej informacji na rozne nosniki), to awaria jest wtedy kiedy na obu kopiach sie usr* dane. a to jest wrecz nieskonczenie mniej prawdopodobne niz przy pojedynczym nosniku.

jesli striping (rownoczesny zapis jednej kopii tej samej informacji w kawalkach na rozne nosniki), no to oczywiscie wystarczy zeby jeden z nosnikow pierdyknal i jest doopa. czyli awaryjnosc wyzsza
                        www albo tez flickr

Komentarz

• robertskc7
                          Pełne uzależnienie
                          • 2010
                          • 1512

Propos awarii, to bardziej boje się, że R mi padnie niż karta. Nie ma zlecenia żeby zawiechy nie dostał. Po wyjęciu baterii działa ale strach że może nie zadziałać jest większy niż o kartę. Myślałem, że to kwestia newelli ale i na oryginałach łapie zawiechy. Jest kilka firm które odzyskują dane. Zawsze to coś.
                          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• technik8pl
                            Bywalec
                            • 2018
                            • 138

Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz wpis
                            Propos awarii, to bardziej boje się, że R mi padnie niż karta. Nie ma zlecenia żeby zawiechy nie dostał. Po wyjęciu baterii działa ale strach że może nie zadziałać jest większy niż o kartę. Myślałem, że to kwestia newelli ale i na oryginałach łapie zawiechy. Jest kilka firm które odzyskują dane. Zawsze to coś.
                            Ja przez kilka miesięcy intensywnego używania moich dwóch sztuk miałem jedną zwiechę - na akumulatorze newella. Jedyny raz użyty zamiennik równał się w moim przypadku pierwszemu i ostatniemu zwisowi. Od tego momentu używam oryginałów i ani jednej zwiechy.
                            3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |

Komentarz

• 5pirit
                              Początki nałogu
                              • 2009
                              • 433

Nikon i Canon wypuścił jednoslotowe bezlusterkowe puszki i nagleeeeee wszystko zrobiło się OK. Ludu co za hipokryzja ze strony niektórych użytkowników i vlogerów z YT!

Nie tak dawno się zarzekali, że jeżeli chcesz być PRO to tylko dwa sloty i basta! A teraz proszę, zachciało się kupić nową puszkę żeby połechtać swoje ego i nagle prawie nikomu to nie przeszkadza.
                              eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Komentarz

• akustyk
                                gajowy
                                • 2004
                                • 12208

Zamieszczone przez 5pirit Zobacz wpis
                                Nie tak dawno się zarzekali, że jeżeli chcesz być PRO to tylko dwa sloty i basta! A teraz proszę, zachciało się kupić nową puszkę żeby połechtać swoje ego i nagle prawie nikomu to nie przeszkadza.
                                a jaka sie matryca 26Mpix zrobila wypasiona. w 6D2 byla syf-kila-i-mogila... a w RP jest super...
                                www albo tez flickr

Komentarz

Pracuję...
                                X