Ja też zazwyczaj w tekst i książki celuje na takich testach. Nie bez znaczenia jest też światło, tzn. dzienne czy sztuczne. Przynajmniej z lustrami tak miałem. Co do Rki to żadnych testów nie robiłem, bo nie mam zastrzeżeń.
Ja też zazwyczaj w tekst i książki celuje na takich testach. Nie bez znaczenia jest też światło, tzn. dzienne czy sztuczne. Przynajmniej z lustrami tak miałem. Co do Rki to żadnych testów nie robiłem, bo nie mam zastrzeżeń.
Cieszę się Twoim szczęściem. Oby służył Tobie jak najdłużej bez żadnych przykrych niespodzianek.
Ta 50-tka została przez mnie zakupiona z nudów i dla zabawy celem przetestowania czy działa i jak działa. Był to pierwszy mój kontakt z jakimkolwiek produktem firmy Yongnuo.
Uderzałem do serwisu bo potrzebowałem załatwić sobie aktualizację firmware której oficjalnie nie ma a o której dowiedziałem się przypadkowo z innego źródła. Załatwiłem, potem kolejną i kolejną. No i zrobił się z tego fajny obiektyw za niewielkie pieniądze. Fajny dla mnie, dla Ciebie może nadal to byłby szajs.
Od zeszłego roku mam gotową recenzję w połączeniu z testem tego obiektywu i tak się teraz zastanawiałem przy kleceniu wątku dotyczącego tej nowej 35-tki czy ją w końcu wypuścić ale widzę że chyba nie ma to sensu. Zaraz zapewne zaczną pojawiać się tam ekspertyzy jak tego człowieka poniżej a ja cenię sobie spokój.
Co do tej 35-tki to najprawdopodobniej jej nie kupię bo to nie jest moja ulubiona ogniskowa ale jeżeli będzie trzymać taką cenę o jakiej napisałem w założonym przeze mnie wątku jej dotyczącym to czemu by nie spróbować? Ja lubię nowości a to jest pierwsza przymiarka tego producenta do nowego silnika. Miałbym się czym pobawić na jesieni bo podpinałbym go pod pełnoklatkową lustrzankę oraz pod pełnoklatkowego bezlusterkowca.
Wyjaśnijmy coś sobie. Te zrzuty ekranu na których znalazły się porównania obiektywów to był taki bonus ode mnie. Na początku nie chciałem ich w ogóle dawać, ale w końcu stwierdziłem "czemu nie"? Teraz widzę że tylko sobie przez to problemów narobiłem. Nie były one głównym składnikiem testu którego pokazałem tylko mały wycinek bo taki miałem kaprys.
Test tej 35-tki był przeprowadzany na odległościach 90cm, 160cm, 200cm oraz 260cm przy świetle dziennym którego dopływ do pokoju był ograniczony roletami - jedna połowa okna była całkowicie przysłonięta a druga do połowy. Na f/1.8 robił się lekki back focus który powiększał się na f/2.8, tamował się nieco na f/5.6 ale cały czas było widać iż ostrość jest przerzucana do przodu co skończyło się tym co mogliście tutaj wszyscy zobaczyć. Na jakich wartościach przysłon obiektyw był ostry niezależnie od odległości? W zakresie f/8-f11. Nowiutki obiektyw za ponad 2400 zł. ******* się Canon.
Nie wiem o co Tobie człowieku chodzi. Producenta chcesz poprawiać?ta podzialka obok tarczy powinna byc pod mozliwie plaskim katem , a nie rownolegle do tarczy.
kat co najmniej 45 stopni - lepiej wiecej , tyle ile sie da , wowczas mozna oszacowac ewentualny blad.
https://www.datacolor.com/wp-content...eature3-23.jpg
Źródło: https://www.datacolor.com/photograph...spyderlenscal/
Canon EOS R nie posiada opcji mikroregulacji AF.
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 07-08-2019 o 01:38
Tak bywa.
Znajomy kupił niedawno samochód firmy uznawanej za wzór niezawodności i zepsuł mu się jak wyjechał w niedzielę na wycieczkę za Kraków. Powrót na lawecie - samochód 80 tyś......
Tak to jest niestety.
A ile ja sprzętu kupiłem do firmy za dużo większe pieniądze, który się psuł wkrótce po uruchomieniu.
Po prostu zwróć i po temacie.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner