Ja powiem tak - oczywiście można się spierać, że Sony to ma to czy tamto, Canon tego nie ma, a Nikon to jeszcze coś innego, ale po dalszych zabawach ta R-ka w pełni mi pasuje i nie ma niczego, czego mi osobiście brakuje na moje konkretne potrzeby. Dla mnie zresztą aparat mógłby mieć tylko trzy tryby fotografowania... Av, Tv i M, no dobra cztery, jeszcze B od czasu do czasu
W dalszym ciągu jestem zachwycony pracą AF, wszystko trafione w punkt i to nawet 50/1.4, który jest moim najbardziej losowym szkłem.
Jaka jest użyteczność AF w EOS R może się domyślić każdy kto próbował wyłapać niecentralny kadr z 24L, 50L, 85L czy w sumie każdym UWA z niewielkiej odległości do obiektu. Stalki zyskały drugie życie .
EOS R 88% vs 5D4 19% AF spread points
5D Mark IV pokrycie AF
EOS R pokrycie AF
Użyteczność dużego pokrycia z taką ilością szybkich punktów...co tu dodać? KOSMOS.
ps touch shutter dobra zabawa, tapnięciem w LCD można praktycznie w dowolnym punkcie złapać ostrość i jednocześnie pstryknąć fotę
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Sunders wszystko się u mnie sprowadza do mniejszej wagi korpus+szkło, wtedy jest większa łatwość "operowania" ręką przy kadrowaniu i foceniu z LCD (przez krzaczki, przez kwiatuszka, z dołu z góry itd). Aparat musi mieć odchylany ekran, łapać szybko ostrość i nie mieć zbyt dużego "blackoutu" między kolejnymi fotami - szybka reakcja aparatu to podstawa.
Tygrys to była klasa sama w sobie, porównuję raczej do poprzednich zdjęć które publikował Jan Pawlak.
Poniżej parametry tej obróbki:
1. Highlights -100
2. Shadows +100
Ten sposób obróbki nie jest zależny od sprzętu którym Jan się posługuje.
Ale jeśli ktoś ma świadomość jak wygląda u niego postproces, to wie dlaczego Sony z jego dużym DR tak mu odpowiada.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
nie śledziłem nigdy aż tak jego workflowTeraz już wszystko jasne.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tu masz galerię (z linku w jego stopce):
http://www.public.fotki.com/janusz-pawlak
A poniżej przykład obróbki "Janusz Pawlak do kwadratu":
Nie wiem czy to kwestia gustu (a ten wiadomo że non est disputandum), ale większość fotografów po chwilowej fascynacji techniką HDR szybko z niej wyrasta.
Być może to jakieś zaburzenie postrzegania? ZTCP napisał kiedyś w jednej z dyskusji na ten temat "ja tak to wtedy widziałem" (cytat niedosłowny).
Faktem jest, że gdyby to zdjęcie zrobił Sony A7[*.*], to te krzesła nie straszyły by takim bandingiem![]()
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ale gdzie tam się kończą! Przecież Canon w postaci RP wypuścił taki chłam, że te nagłe obniżki cen Sony i Nikona to zapewne wyraz troski i litości o biednych użytkowników Canona, którzy przecież mają najgorsze aparaty na świecie.
Prawda jest taka, że do końca roku to jednak Canon pozamiata rynek ML i to doszczętnie. Co nie zmienia faktu, że czym innym jest mieć 60% udziału w rynku X, a czym innym 60% w rynku X-50%. Z mojego punktu widzenia najważniejsze jest teraz, żeby wszyscy masowo przesiedli się na ML i RF i pozbywali się w panice wszystkich EF. Bo coraz starszy jestem i chcę już kupić 50 1.2oraz inne archaiczne zabytki z umierającego systemu
![]()