-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Zamieszczone przez
robertskc7
a ten newell za 60zł ?
Podzielę się moim spostrzeżeniem odnośnie współpracy z eRką 8-9 letnich zamienników Phottixa - 2 szt. i Newella - 3 szt., które mam w spadku po 7d - Przy Newellach aparat zadaje 2 pytania, z których na pierwsze należy odpowiedzieć "Nie", a na drugie "Tak" i aparat, mimo że nie pokazuje stopnia naładowania akumulatora potrafi zrobić ok. 300 zdjęć (przepraszam jestem amatorem i nie miałem cierpliwości robić więcej, by wystarczająco oswoić się z aparatem, przy okazji często i gęsto korzystając z menu i zmieniać ustawienia) i włączony kilka dni później zrobił kolejne 80 i nagrał ok. 5 minut w sumie filmu w FHD i 4K. Po tym poszedł do ładowarki, stąd nie znam kresu jego możliwości. W Phottixach eRka pokazuje stan naładowania akumulatora, tyle że stan włożonych prosto z ładowarki jest między 63-69 % przy 3 zielonych kreskach świadczących o kondycji akumulatora, a według ikonki prąd w nich spada bardzo szybko (po około 180 zdjęciach zapala się na czerwono, ale jeszcze można zrobić jakieś 50 zdjęć). Co ciekawe, po włożeniu do 7d wszystkie akumulatory pokazują 100-99% i 3 zielone kreseczki. Dla odmiany oryginalny 3 lata temu poszedł do utylizacji, bo choć niezbyt mocno eksploatowany pierwszą zieloną kreskę stracił po roku a po kolejnych kilku latach z dwóch zielonych zrobiły się nagle 3 czerwone i mimo, że ładowarka pokazywała, że jest naładowany po włożeniu do siódemki wyświetlał się komunikat wołający o zmianę baterii. Oryginalnej baterii eRki jeszcze nie ładowałem, ale chyba to zrobię z ciekawości ile mogła stracić zielonych kresek. Być może nowsze zamienniki z nowszymi chipami będą lepiej oszukiwać eRkę?
Ostatnio edytowane przez totamten ; 05-03-2019 o 13:57
Uprawnienia umieszczania postów