Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Canon EOS R

1. Mam wrażenie, że wypowiadający się wcześniej nie zauważyli, że w EOS R do wyboru punktu/strefy AF podczas pracy przez wizjer nie jest potrzebny joystick, bo począwszy od M5/M6 przez M50 do EOS R właśnie Canon ma nowe, bardzo fajne rozwiązanie z użyciem dotykowego LCD.

2. W tej chwili mamy dwie kategorie szkieł:

a. do ok 200mm, które raczej będą tylko rosnąć,
    b. od 300mm, które będą maleć

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    1. Mam wrażenie, że wypowiadający się wcześniej nie zauważyli, że w EOS R do wyboru punktu/strefy AF podczas pracy przez wizjer nie jest potrzebny joystick, bo począwszy od M5/M6 przez M50 do EOS R właśnie Canon ma nowe, bardzo fajne rozwiązanie z użyciem dotykowego LCD.
    zgadza sie, z jednym ale: przez LCD nie przesuniesz pola w Servo bez puszczania spustu. korpusu z joystickiem nie mam juz od paru dobrych lat, ale jesli mnie pamiec nie myli z joyem mozna bylo to zrobic.

2. W tej chwili mamy dwie kategorie szkieł:
    a. do ok 200mm, które raczej będą tylko rosnąć,
    ano niestety chyba, ze te EF-M. chociaz tez mozna powiedziec o wzroscie, no bo od zera do czegos to jednak jest wzrost
    www albo tez flickr

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    nie jest gorzej, tylko te opinie pisza uzyszkodnicy nawykli do 5D, ktorzy musza sie mentalnie przelamac i nauczyc obslugi przez ekranik. bo probujac symulowac joystick guziczkami nie maja szansy osiagnac normalnej wydajnosci i to trzeba byc naprawde malo inteligentnym, zeby do tego wniosku nie dojsc od razu (a glupim i upartym, zeby rozpowiadac o tym calemu swiatu).

taki sam gorszy pomysl jest w 6D mkII, ktory tez ma pierdylion punktow AF - ten pierdylion jest swietny jesli korzysta sie z automatyki wyboru pol w Servo, ale przy manualnym wybieraniu pojedynczych punktow jest czyrakiem na tylku dopoty, dopoki sie nie nauczy korzystac z ekranu. bo wtedy okazuje sie to wygodne. nie nadaje sie do ciaglej zmiany punktow w Servo, bez dwoch zdan, ale to nie sa aparaty do sportow i tyle.

6D mkII i R maja ekran dotykowy. jest jakis powod tej decyzji. i moze warto zapoznac sie z tym nowym interfejsem obslugi (bo moze okazac sie wyjatkowo wygodny) zamiast psioczyc na niewygodna obsluge. bo koniec koncow wybor z ekranika jest szybszy niz kazdy joystick w 5D mkIV ten joystick ma tylko ta zalete, ze jest do niego komfortowy dostep bez odrywania oka od celownika, wiec aparat pozostaje funkcjonalny przy klasycznej pracy przez celownik optyczny.

w 750D czy 6D mkII Dual Pixel tez pokrywa ogromna czesc kadru i IMHO trzeba miec problem z glowa, zeby narzekac na niepokrycie 100% kadru (bo to co pokrywa DP obejmuje wiecej niz w realnych* sytuacjach zdjeciowych potrzebne). ML do niczego tu nie jest potrzebny.
    Powiedz, że żartujesz, bo się pogniewam. Interfejs dotykowego LCD znam, oczywiście nie z R, ale co z tego? Wiem w czym tkwi problem.
    Wybieranie punktu AF, gdy nie widze kadru to pomyłka! Ja chce mieć oko przy wizjerze, a nie patrzec na LCD. Mam robić foty na zoombie ze szkłem 200/2 ważącym z body 3 kg (albo z 70-200/2.8), w plenerze, że światłem w LCD i szukac na nim oka modelki?
    To nie jest śmieszne.
    Tak można robić jak się foci krajobraz czy architekturę, ale nie obiekty w ruchu. Jedynie super eyefocus w trybie servo może zastąpić joystick.

I mam patrzeć w LCD??? Kolejny żartowniś.
    To może niech zlikwidują EFV, tak jak zlikwidowali OFV, zaoszczędzą więcej niż na joyu.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 07-09-2018 o 15:49

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

I mam patrzeć w LCD??? Kolejny żartowniś.
    Masz patrzeć w EVF, a kciuk porusza się po LCD, na tym to polega + sporo możliwości konfiguracji (aktywny obszar ekranu, przesunięcie względne/bezwzględne etc.).

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Powiedz, że żartujesz, bo się pogniewam. Interfejs dotykowego LCD znam, oczywiście nie z R, ale co z tego? Wiem w czym tkwi problem.
    Wybieranie punktu AF, gdy nie widze kadru to pomyłka! Ja chce mieć oko przy wizjerze, a nie patrzec na LCD.
    tak jak jotes juz napisal: mozesz przesuwac aktywny punkt AF palcem po LCD nie odrywajac oka od celownika. idealne to nie jest, nie oszukujmy sie. ale joystick, przy pierdylionie punktow AF, jest jeszcze mniej idealny

jak to dziala w praktyce to zalezy od palcow uzytkownika. ale warto sprobowac zamiast z gory spisac na straty. moze okazac sie bardzo fajne.

Mam robić foty na zoombie ze szkłem 200/2 ważącym z body 3 kg (albo z 70-200/2.8), w plenerze, że światłem w LCD i szukac na nim oka modelki?
    oko modelki znajdzie Ci Face Detection. dziala bardzo dobrze

a swoja droga... 200/2 do modelek... powiedzialbym, ze cenisz przestrzen osobista jak, nie przymierzajac, jakis Skandynaw (https://finnishcrashcourse.wordpress...ersonal-space/ )... to nie jest zbyt inteligentny komentarz, nie musisz mi odpowiadac

To nie jest śmieszne.
    Tak można robić jak się foci krajobraz czy architekturę, ale nie obiekty w ruchu. Jedynie super eyefocus w trybie servo może zastąpić joystick.
    sprobuj, potem powiesz czy Ci nie pasuje.
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów