Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    A czy jest ktoś, kto przesiadł/dosiadł się z 5DIV na EOS R? Mam 5DIII i potrzebuję drugie body FF. Byłem zdecydowany na 6DII, ale po przejrzeniu forum eRka mi mocno namieszała... I teraz jest pytanie co lepiej brać - 5DIV czy EOS R? Cena taka sama...
    Czytam opisy eRki i mam mieszane uczucia, bo sporo zachwytów, ale też "używalność" trochę inna i body można powiedzieć trochę jak prototyp w tej kategori.

Aha, dodam, że nie zamierzam dokupować szkieł dedykowanych, czyli potencjalnie z eRką działałbym na tym, co mam w stopce.
    Stoisz przed decyzją "strategiczną"

1.
    Nie narzekasz na 5D3, nic Ci nie brakuje, chciałeś jako drugi 6D2
    Używanie jednocześnie 2 body preferuje zestaw 5D3 + 5D4
    Kupno R by używać ją tylko z obiektywami EF jest mało sensowne.

Z punktu widzenia ekonomii lepiej by było abyś dokupił drugą 5D3.
    No ..... ale są jeszcze emocje

2.
    Kiedyś trzeba będzie się przesiąść na system R.
    Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
    W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2

3.
    Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-12-2018 o 07:03
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Stoisz przed decyzją "strategiczną"

1.
    Nie narzekasz na 5D3, nic Ci nie brakuje, chciałeś jako drugi 6D2
    Używanie jednocześnie 2 body preferuje zestaw 5D3 + 5D4

Z punktu widzenia ekonomii lepiej by było abyś dokupił drugą 5D3.
    No ..... ale są jeszcze emocje
    To jest dokładnie tak jak myślę z tym, że nie emocje wchodzą w grę a rozsądek. Kupowanie używki 5D3 jest trochę bez sensu, jeżeli już to jedynie 5D4.

2.
    Kiedyś trzeba będzie się przesiąść na system R.
    Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
    W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2

3.
    Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.
    Tu nie jestem wcale taki pewien a jeżeli już to bardzo odległy czas. Canon wciąż rozwija szkła EF i nie wydaje mi się, żeby od jutra były już tylko bezlustra...
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

sv
    Guest

A z jakiego to powodu? Wszystkie moje szkła EF wypadają na R tak samo dobrze lub lepiej (85/1,2 50/1,2) niż na 5d mk IV. Używałem również wszystkich szkieł natywnych łącznie z 28-70/2 i 50/1,2, a mimo to w najbliższym czasie nie zamierzam kupować obiektywów R, ponieważ w EF mam wszystko czego potrzebuję.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    A z jakiego to powodu? Wszystkie moje szkła EF wypadają na R tak samo dobrze lub lepiej (85/1,2 50/1,2) niż na 5d mk IV. Używałem również wszystkich szkieł natywnych łącznie z 28-70/2 i 50/1,2, a mimo to w najbliższym czasie nie zamierzam kupować obiektywów R, ponieważ w EF mam wszystko czego potrzebuję.
    Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
    Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Jest oczywista mozliwość teczniczna projektowania szkieł pod bagnet RF wg innej koncepcji. Pięknie to widać na porównaniu układów optycznych R35/1.8 i 35/2IS. Z tego urodzą sie fajne konstrukcje RF.
    Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.
    Czekam z niecierpliwością testów obiektywów (DxO jakości technicznej zdjęć) na puszce R.
    Powinno być lepiej od odpowiedników EF

jp
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-12-2018 o 22:39 Powód: brak zamknięcia tagu w cytacie
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

[QUOTE=jan pawlak;1382584]
    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Kompatybilność ze szkłami EF zapewnia zupełnie bezproblemowe i ograniczone kosztowo do body wejście w system R. Mnie już korci dokupić chociaż jedno szkło RF pomimo, że te szkła EF co mam działają bardzo dobrze.[/QUOTE

Czekam z niecierpliwością testów obiektywów (DxO jakości technicznej zdjęć) na puszce R.

jp
    Na razie nie bardzo jest co porównywać. Jedyny sens widzę w 50mm/1.2 przy czym wersja ef wpadnie bardzo słabo w zakresie parametrów, które Ciebie interesują, bo to stara konstrukcja projektowana z nastawieniem na walory artystyczne.
    Jedyny sens to porównanie do S50/1.4art.
    28-80/2 nie ma odpowiednika, 24-105 z tego co widziałem w różnych testach jest w zasadzie identyczny z ef. 35 to szkło budżetowe i różnice z ef będą marginalne. Czekamy na kolejne L-ki
    Miłego dnia
    moja www

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

jp
    Chcesz kupić R???
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Chcesz kupić R???
    Po kilkunastu latach z Canonem mam sentyment do tej marki.
    Bezlusterkowy odpowiednik 5DS R z natywnymi obiektywami "przenoszącymi" tą rozdzielczość byłby wyzwaniem

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 22-12-2018 o 21:46

Uprawnienia umieszczania postów