Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

A czy jest ktoś, kto przesiadł/dosiadł się z 5DIV na EOS R? Mam 5DIII i potrzebuję drugie body FF. Byłem zdecydowany na 6DII, ale po przejrzeniu forum eRka mi mocno namieszała... I teraz jest pytanie co lepiej brać - 5DIV czy EOS R? Cena taka sama...
    Czytam opisy eRki i mam mieszane uczucia, bo sporo zachwytów, ale też "używalność" trochę inna i body można powiedzieć trochę jak prototyp w tej kategori.

Aha, dodam, że nie zamierzam dokupować szkieł dedykowanych, czyli potencjalnie z eRką działałbym na tym, co mam w stopce.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 20-12-2018 o 16:31
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    A czy jest ktoś, kto przesiadł/dosiadł się z 5DIV na EOS R? Mam 5DIII i potrzebuję drugie body FF. Byłem zdecydowany na 6DII, ale po przejrzeniu forum eRka mi mocno namieszała... I teraz jest pytanie co lepiej brać - 5DIV czy EOS R? Cena taka sama...
    Czytam opisy eRki i mam mieszane uczucia, bo sporo zachwytów, ale też "używalność" trochę inna i body można powiedzieć trochę jak prototyp w tej kategori.

Aha, dodam, że nie zamierzam dokupować szkieł dedykowanych, czyli potencjalnie z eRką działałbym na tym, co mam w stopce.
    5dIV.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Moźe możesz u kogoś się pobawić? Moim zdaniem najlepiej sobie wyrobić zdanie samemu.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Moźe możesz u kogoś się pobawić? Moim zdaniem najlepiej sobie wyrobić zdanie samemu.
    To wbrew pozorom może nie być takie proste dla rasowego użytkownika lustrzanki. Kupiłem R po pół roku używania M50 - wiele rzeczy było już dla mnie oczywistych o sprawdzonej użyteczności.
    Krótki kontakt z R nie musi wypaść zachwycająco a praktyczna użyteczność wielu elementów wychodzi jakby w miarę ogarniania możliwości i wymaga czasu.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    5dIV.
    Konkret, dzięki!

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    To wbrew pozorom może nie być takie proste dla rasowego użytkownika lustrzanki. Kupiłem R po pół roku używania M50 - wiele rzeczy było już dla mnie oczywistych o sprawdzonej użyteczności.
    Krótki kontakt z R nie musi wypaść zachwycająco a praktyczna użyteczność wielu elementów wychodzi jakby w miarę ogarniania możliwości i wymaga czasu.
    No i właśnie o to chodzi. Po pierwsze trudno znaleźć kogoś w okolicy z eRką, bo na razie posiadaczy raczej niewielu. Po drugie jak wezmę do rąk i nawet godzinę się pobawię, to z tego co czytam nt. obsługi raczej się zniechęcę niż zachęcę. Stąd wolałbym się oprzeć na rzeczowej opinii kogoś, kto już troche ten sprzęt ma i może co nieco podpowiedzieć.
    Zaznaczam, że nie potrzebuję gadżetu, tylko w pełni funkcjonalnej puszki do robienia zdjęć.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

No i właśnie o to chodzi. Po pierwsze trudno znaleźć kogoś w okolicy z eRką, bo na razie posiadaczy raczej niewielu. Po drugie jak wezmę do rąk i nawet godzinę się pobawię, to z tego co czytam nt. obsługi raczej się zniechęcę niż zachęcę. Stąd wolałbym się oprzeć na rzeczowej opinii kogoś, kto już troche ten sprzęt ma i może co nieco podpowiedzieć.
    Zaznaczam, że nie potrzebuję gadżetu, tylko w pełni funkcjonalnej puszki do robienia zdjęć.
    Ale oczekujesz że ktoś Ci powie, że ta puszka nie nadaje się do robienia zdjęć czy co ?
    Opinii użytkowników tu już trochę jest. Jest ich też sporo w sieci także materiał do rozważań masz. Reszta to indywidualne preferencje i decyzja której nikt za Ciebie nie podejmie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Podstawowy dylemat na dziś w FF Canona to wybór między 5DIV i R. Ta sama cena i matryca. Pozostaje reszta walorów.
    Dla mnie miała znaczenie wielkość korpusu i praktyczny AF w R - wybór pola palcem na ekranie, wielki obszar pokryty AF, eye -AF, face detect. Działa to sprawnie chociaż pewnie mogłoby być szybsze (choć dla mnie nie musi ). Fps i video to dla mnie margines parametrów.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Miasto
    Wołomin

Ale oczekujesz że ktoś Ci powie, że ta puszka nie nadaje się do robienia zdjęć czy co ?
    Opinii użytkowników tu już trochę jest. Jest ich też sporo w sieci także materiał do rozważań masz. Reszta to indywidualne preferencje i decyzja której nikt za Ciebie nie podejmie .
    W sumie to chyba robi te zdjęcia skoro tyle pozytywnych opinii . Preferencje na pewno bliżej 5-ki, bo obsługa taka sama a ja robię równolegle dwoma body, wiec na duży plus.

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Podstawowy dylemat na dziś w FF Canona to wybór między 5DIV i R. Ta sama cena i matryca. Pozostaje reszta walorów.
    Dla mnie miała znaczenie wielkość korpusu i praktyczny AF w R - wybór pola palcem na ekranie, wielki obszar pokryty AF, eye -AF, face detect. Działa to sprawnie chociaż pewnie mogłoby być szybsze (choć dla mnie nie musi ). Fps i video to dla mnie margines parametrów.
    Dla mnie wielkość korpusu nie jest aż tak istotna, bo jak dopniesz duże szkło to i tak różnica marginalna. Najbardziej kusi mnie ten AF, bo reszta przemawia raczej za 5-ką...

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Stoisz przed decyzją "strategiczną"

1.
    Nie narzekasz na 5D3, nic Ci nie brakuje, chciałeś jako drugi 6D2
    Używanie jednocześnie 2 body preferuje zestaw 5D3 + 5D4
    Kupno R by używać ją tylko z obiektywami EF jest mało sensowne.

Z punktu widzenia ekonomii lepiej by było abyś dokupił drugą 5D3.
    No ..... ale są jeszcze emocje

2.
    Kiedyś trzeba będzie się przesiąść na system R.
    Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
    W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2

3.
    Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 21-12-2018 o 07:03
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Stoisz przed decyzją "strategiczną"

1.
    Nie narzekasz na 5D3, nic Ci nie brakuje, chciałeś jako drugi 6D2
    Używanie jednocześnie 2 body preferuje zestaw 5D3 + 5D4
    Kupno R by używać ją tylko z obiektywami EF jest mało sensowne.

Z punktu widzenia ekonomii lepiej by było abyś dokupił drugą 5D3.
    No ..... ale są jeszcze emocje
    To jest dokładnie tak jak myślę z tym, że nie emocje wchodzą w grę a rozsądek. Kupowanie używki 5D3 jest trochę bez sensu, jeżeli już to jedynie 5D4.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    2.
    Kiedyś trzeba będzie się przesiąść na system R.
    Jeśli "dzisiaj" to z jednym szkłem natywnym i jasno określonym zadaniem, precyzyjnie zdefiniowanym/przydzielonym podziałem zadań pomiędzy puszki.
    W przyszłości kupno R2 i następne szkła systemu R co da zestaw dwu aparatów R i R2

3.
    Cena używek EF zacznie spadać, będzie przybywać chętnych do sprzedaży a ubywać chętnych do kupna.
    Tu nie jestem wcale taki pewien a jeżeli już to bardzo odległy czas. Canon wciąż rozwija szkła EF i nie wydaje mi się, żeby od jutra były już tylko bezlustra...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów