Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    No właśnie @marfot. Jak widzę Twoje zdjęcia z linka ze stopki to też się zastanawiam po co Ci matryca do takiej ekstremalnej obróbki. Wygląda na to, że fotografujesz głównie krajobrazy w dobrych warunkach oświetleniowych. Nie piszę tego złośliwie, ale trochę mi to nie pasuje
    Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    No właśnie te "dobre warunki oświetleniowe" w wersji z południa EU wymagają całkiem sporego DR.
    Sporo "zwykłych" zdjęć z miasteczek wymaga naświetlenia -2/3EV, a obróbka w LR: -50 Highlights, +50 Shadows, +0,5EV i obrazek wygląda jakby obróbki nie było. Inna sprawa to, że taką obróbkę matryca 5DII znosi bez problemu.
    Ja w pełni rozumiem @marfot. Czym lepsza ta matryca będzie, tym więcej czasu można poświęcić na przyjemnych aspektach fotografii. Ja wcale nie lubię nosić ze sobą filtrów połówkowych lub siedzieć przy kompie i łączyć wiele ekspozycji w HDR'y. A moim głównym problemem przy fotografii krajobrazu jest różnica w ekspozycji pomiędzy niebem a resztą kadru. Jeśli matryca aparatu oferowała by odpowiedni DR to by to znacznie zwiększyło przyjemność jaką czerpię z fotografii.

Natomiast jeśli chodzi o wybór pomiędzy 5dmk4 a EOS R, to ze względu na AF zdecydowanie bym wybrał ten ostatni. Dodatkowo w tym momencie wygląda na to, że R bardzo dobrze współpracuje z obiektywami firm trzecich, jeśli tylko osoba testująca jest na tyle rozgarnięta, aby zaktualizować firmware w obiektywie.
    Ostatnio edytowane przez luso ; 02-12-2018 o 12:44

Uprawnienia umieszczania postów