Nie wiem czy temat dotyczy body, czy obiektywów, dlatego wrzucam tutaj (bo myślę, że jednak body). Mam Rkę kupioną jako nową. Od samego początku mam obiektywy EF Tamron 24-70 f2.8 V1 oraz Samyang 14mm f2.8 manual. Od samego początku działały te obiektywy bardzo dobrze, były ostre itp, tj Tamron 24-70 na pewno, bo robiłem nim zdjęcia, choćby zdjęcie nr 1. Z 2 miesiące temu byłem w górach i robiłem zdjęcia ów Tamronem z wieży widokowej (oraz generalnie innymi obiektywami RF). Na aparacie wydawały się ostre. Wróciłem do domu - WSZYSTKIE zdjęcia z Tamrona do wyrzucenia, w ogóle nie ostre, mydło totalne, jakby ostrość nie siadła tam gdzie chce(kij, że robiłem zdjęcia krajobrazu, ogromnej przestrzeni). Uznałem, że ok - nie ma problemu, może jakiś błąd czegoś (nawet nie wiedziałem czegouznałem to generalnie za pojedynczy incydent). Niedawno fociłem znowu tym Tamronem i problem ten sam. Ok, może coś z obiektywem. Dzisiaj wziąłem Samyanga 14mm (obrażając się na Tamrona 24-70), bo wiem, że jest mega ostry i... ku mojemu zdziwieniu dokładnie to samo - mydło totalne, brak ostrości (zdjęcie nr 2). Co się tu podziało?
Dodam, że w między czasie nie było żadnej aktualizacji softu w R. Soft mam najnowszy w body, podobnie w obiektywach - nic nie ruszane. W menu aparatu też raczej nic nie grzebałem, bo nawet nie wiem co musiałbym tam poklikać, żeby coś takiego się odwaliło. Uznaję problem za problem z aparatem (lub może adapterem EF-R ???). Miał ktoś podobny problem z obiektywami EF? Bo obiektywy RF działają doskonale. Jeszcze spostrzeżenie co do Samyanga manualnego. Myślę, że znam obiektyw bardzo dobrze i dzisiaj np fotografowałem żonę i córkę stojących ode mnie jakieś 2-3m. Ustawiłem ostrość od 1m (f2.8 światło bodajże) i co ciekawe ostrość siadła jakieś 2-3 metry za obiektami (tj "ostrość", bo mimo tego, i tak zdjęcie było nieostre w tym miejscu). Dlatego nie wiem, czy nie jest to może problem z adapterem? Tylko kurde - przecież tu nie ma nic praktycznie do zepsucia się w tym adapterze.
1. R + Tamron 24-70 - zdjęcie niewątpliwie ostre i nie ma się do czego doczepić.
2. R + Samyang 14mm zdjęcie z dzisiaj - o ostrości nie ma mowy
![]()