Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Nie wiem czy temat dotyczy body, czy obiektywów, dlatego wrzucam tutaj (bo myślę, że jednak body). Mam Rkę kupioną jako nową. Od samego początku mam obiektywy EF Tamron 24-70 f2.8 V1 oraz Samyang 14mm f2.8 manual. Od samego początku działały te obiektywy bardzo dobrze, były ostre itp, tj Tamron 24-70 na pewno, bo robiłem nim zdjęcia, choćby zdjęcie nr 1. Z 2 miesiące temu byłem w górach i robiłem zdjęcia ów Tamronem z wieży widokowej (oraz generalnie innymi obiektywami RF). Na aparacie wydawały się ostre. Wróciłem do domu - WSZYSTKIE zdjęcia z Tamrona do wyrzucenia, w ogóle nie ostre, mydło totalne, jakby ostrość nie siadła tam gdzie chce(kij, że robiłem zdjęcia krajobrazu, ogromnej przestrzeni). Uznałem, że ok - nie ma problemu, może jakiś błąd czegoś (nawet nie wiedziałem czego uznałem to generalnie za pojedynczy incydent). Niedawno fociłem znowu tym Tamronem i problem ten sam. Ok, może coś z obiektywem. Dzisiaj wziąłem Samyanga 14mm (obrażając się na Tamrona 24-70), bo wiem, że jest mega ostry i... ku mojemu zdziwieniu dokładnie to samo - mydło totalne, brak ostrości (zdjęcie nr 2). Co się tu podziało?

Dodam, że w między czasie nie było żadnej aktualizacji softu w R. Soft mam najnowszy w body, podobnie w obiektywach - nic nie ruszane. W menu aparatu też raczej nic nie grzebałem, bo nawet nie wiem co musiałbym tam poklikać, żeby coś takiego się odwaliło. Uznaję problem za problem z aparatem (lub może adapterem EF-R ???). Miał ktoś podobny problem z obiektywami EF? Bo obiektywy RF działają doskonale. Jeszcze spostrzeżenie co do Samyanga manualnego. Myślę, że znam obiektyw bardzo dobrze i dzisiaj np fotografowałem żonę i córkę stojących ode mnie jakieś 2-3m. Ustawiłem ostrość od 1m (f2.8 światło bodajże) i co ciekawe ostrość siadła jakieś 2-3 metry za obiektami (tj "ostrość", bo mimo tego, i tak zdjęcie było nieostre w tym miejscu). Dlatego nie wiem, czy nie jest to może problem z adapterem? Tylko kurde - przecież tu nie ma nic praktycznie do zepsucia się w tym adapterze .

1. R + Tamron 24-70 - zdjęcie niewątpliwie ostre i nie ma się do czego doczepić.
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	932A2518.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	7,78 MB
ID:	14698

2. R + Samyang 14mm zdjęcie z dzisiaj - o ostrości nie ma mowy
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	932A7334.jpg
Wyświetleń:	32
Rozmiar:	10,31 MB
ID:	14699
    Ostatnio edytowane przez mystek ; 27-08-2023 o 18:36