Witam
Po długich przemyśleniach stałem się posiadaczem Canon R i podzielą się moimi uwagami, a nuż komuś się to może przyda.
Dokonałem zamiany Canon 6D mark II na Canon R zostawiając jednocześnie lustrzankę Canon 1D mark III (staruszek z 2007, ale…) do tego szkła EF 24-70 2,8 II i 70-200 2,8 IS II + ext 1,4. Rozważałem inną opcję, zamiana lustrzanek 6D mark ii i 1d III na Canon 1dx. Tej opcji nie wybrałem bo: straciłbym na zasięgu (1D mark III+1,4 z 70-200 daje na długim końcu 400 ze światłem 4,0) oraz potrzebuję kręcić krótkie repo a 1dx nie ma dedykowanego przycisku nagrywania filmów tylko przez menu, odpada, po za tym waga robi swoje.
Tak więc zdecydowałem się na Canon R (używka za 4800 + konwerter Viltrox (nowy).
1. Obiektywy EF z konwerterem działają bez najmniejszego problemu.
2. AF Canon R działa b. dobrze, trzeba tylko sobie skonfigurować guziczki, żeby szybko i sprawnie dało się przełączać między trybami. Guziczki w porównaniu do 1D ma jakieś mikroskopijnej wielkości, blisko siebie, trzeba się przyzwyczaić.
3. osławiony pasek dotykowy miał przypisane ISO ale irytował mnie maksymalnie bo podczas focenia zmieniał wartości…wyłączyłem go całkiem
4. podgląd zdjęcia po wykonaniu miałem ustawione na 2 sekundy ale wyłączyłem podgląd całkiem bo chce zrobić zdjęcie a tam w wizjerze zamiast fotografowanej sceny widzę poprzednie zdjęcie…
5. Do przycisku SET przypisałem tryby AF, które ograniczyłem tylko do 3: śledzenie, jednopunktowy i jednopunktowy rozszerzony (ewentualnie pod SERVO, ale się zastanowię czy nie zostawić tylko dwóch). Do tego skonfigurowany przycisk do włączania/wyłaczania detekcji oka.
6. jeden przycisk skonfigurowany pod ustawianie AF w centrum kadru
7. wybieranie obszaru na ekranie bez odrywania oka od wizjera w prawym górnym rogu ekranu. Fajna sprawa. Szybko pokazuje, gdzie ma szukać ostrości w kadrze jeśli z automatu jest tam gdzie nie chcę. Jeżeli mam włączoną detekcję oka to też szybko wskazuje, której osobie z kilku ma wyszukać oko. Szybko i sprawnie.
8. resztę parametrów tj ISO ( używam jak tylko mogę AUTO ISO ograniczone 100 do 800), balans bieli ustawiam na ekranie (przyzwyczajenie z 6D mark II) pod INFO przejście do Quick menu i tam dotykowo)
9.zapis zdjęć CRAW fajna sprawa bo mniej miejsca zajmuje.
10. jeżeli chodzi o filmy to od razu trzeba się zaopatrzyć w szybką kartę bo inaczej przerywa zapis z komunikatem „wolny zapis na kartę”
11. Jeżeli chodzi o focenie szybkiej akcji np. meczów piłki to jednak zdecydowanie wolę 1D mark III. Może kwestia przyzwyczajenia…Może R6