Tutaj możesz sobie to ustawić:
https://cam.start.canon/pl/C003/manu...ng-1_0330.html
Tutaj możesz sobie to ustawić:
https://cam.start.canon/pl/C003/manu...ng-1_0330.html
| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |
Czy ktoś z Was zmienił EOSa R na R6 Mark II? Jeśli tak, to jak oceniacie przesiadkę? Zastanawiam się, obecnie R6II w niezłej cenie, focę głównie landszafty, trochę portretów.
Dzień dobry.
Prośbę mam do użytkowników R-ki i pewnie innych modeli FF.
W pierwszej części menu Jest opcja "Przynanie/Format", a po jej otwarciu kilka ikonek, w tym ikona "Crop1,6"
Służy ona ponoć do zmniejszenia kadru, jeśli komuś to potrzebne z obiektywem FF ?
Pojawia się również, gdy zapnie się obiektyw APS-C do tego body.
Pytanie moje dotyczy tej drugiej opcji. Czy dla APS-C to tylko informacja w menu że jest taki obiektyw, czy może elektronika
też coś robi i zdjęcie naświetla się z pomniejszonej do powierzchni APS-C matrycy ?
Idąc dalej, gdyby tak było, to wynikowy obrazek miałby winietę, czy byłby to gotowy prostokąt w mniejszym formacie - bez winiety ?![]()
Dla obiektywów EF-S będzie dalej opcja 1.6, natomiast niedostępny będzie "FULL"
R3 + RF85LDS
Nie przesiadłem się ale miałem okazję mieć R6m2 na weekend na testach, tutaj napisałem kilka zdań wrażeń
https://www.canon-board.info/threads...=1#post1449506
IMHO w kontekście landszaftów i portretów, to zmiana chyba nie będzie kolosalna.
Dzięki za ten głos rozsądku, ale, sakreble, Twój wpis dotyczący R6II jest jednak dość entuzjastyczny. Te porównania do 6D do mnie gadają, bo w określonych warunkach ten aparat naprawdę produkuje przyjemniejsze dla oka foty niż R. Dajmy na to starym dobrym EF 135 wolę focić na 6D niż na R-ce.
Podpinajac obiektyw przeznaczony pod APS-C do FF elektronika zablokuje mozliwosc uzywania calego kadru na rzecz wycinka, w tymp przypadku 1.6. Naswietlany bedzie wycinek matrycy, nie cala matryca. Dlatego chcac robic zdjecia z obiektywem APS-C lepiej podpinac je do aparatow APS-C niz korzystac z ulamka matrycy FF.
Canon R6 mark II + Canon R50 + RF15-35mm f2.8L IS USM + RF 85mm 2.0 IS STM + RF 70-200 f4L IS USM +RF Sirui Anamorphic 50mm T2.9 + RF Sirui Anamorphic 150mm T2.9
https://www.youtube.com/@HubertMultana
Zysk jest na mniejszym RAWie.
No i jeśli system wymusza to nie ma innych opcji.
Obiektywy APS-C pokrywają nieco więcej niż APS-C, stąd gdy sie pracuje na FF z takim szkiełkiem to można sobie zrobić cropa takiego pomiędzy APS-C a FF. Znana jest powszechnie (u Nikoniarzy) sprawa obiektywu 35/1.8 DX. Który na otwartej przysłonie i bliższych odległosciach krył całe FF (winieta była spora, ale usuwalna). Przymkniety i nastawiony na nieskonczoność dawał czarne rogi, alei tak szło wykadrować więcej niż APS-C. Z innymi obiektywami bywało podobnie, np zoom DX w pozycji dłuższej ogniskowej krył FF, dopiero na szerokim kącie pokrywał APS-C. oczywiście ostrość tych szkieł w rogach jest kiepska, ale ludziom to ie przeszkadzało, bo chcą miec ostre centrum, a na bokach bokeh.
Warunkiem takich zabaw jest to, by system je umozliwiał. Lustrzanki Nikona mogły być w trybie auto, albo ręczny wybór FF lub APS-C. Zetki - nawet nie wiem.
Ludzie też sie bawili w sprawdzanie jakie obiektywy FF pokrywają matryce FujiFilm GFX. Są takie.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 18-08-2023 o 10:01
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Można jeszcze eksperymentować/ryzykować z zaklejaniem styków, ale to ma sens tylko przy obiektywach z mechanicznym pierścieniem ostrości (a nie elektronicznym jak w serii RF) i zakładając zdjęcie przy pełnej dziurze.
Bardziej ryzykowny sposób to po ustawieniu ostrości użyć podglądu głębii i tak trzymając lekko odkręcić obiektyw - większość obiektywów Caonona zachowuje przymknięcie przysłony ale traci komunikacje, więc aparat nie wie jaki ma obiektyw - i wtedy spróbować zrobić zdjęcie, choć pomiar światła może być zafałszowany. Taka metoda stoi w sprzeczności z instrukcjami, które przed odkręcaniem/przykręcaniem obiektywów nakazują wyłączać aparat - tak, ze tylko na własną odpowiedzialność
R3 + RF85LDS