Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
Jaka cena Luck?

Panowie, a ja mam pytanie laickie zapewne, ale jaka jest różnica między matrycą pełnoklatkową, ale taką która ma np 24mpix, 30mpix i 45mpix. Coś tam kiedyś czytałem o zagęszczeniu pikseli itp, ale jakie np ma wady i zalety taka 30mpix (jak ma R) vs matryca R6 z 24, a taka z R5 która ma 45mpix bodajże. I chodzi mi konkretnie o tą ilość pikseli, a nie, że "matryca z R, jest przestarzała względem R6 i R5, więc ona coś tam coś tam" :P konkretnie o ilość pikseli na matrycy FF.
W skrócie przy 45mpix i odpowiednio ostrym obiektywie w dobrych warunkach można uzyskać więcej detali na zdjęciu niż przy 24mpx niestety kosztem znacznie większego rozmiaru pliku, a co za tym idzie wolniejszą obróbką i szybciej kończącym się miejscem na dyskach do archiwizacji. Jeszcze w czasach analoga policzyłem że moją osobistą granicą przejścia z analoga na cyfrę będzie dostępność korpusów posiadających przynajmniej 20mpx (rozdzielczość obiektywów, błon filmowych itp) . Poza tym niektóre telewizory nie są w stanie wyświetlić tak wielkich zdjęć bez ich zmniejszenia. Przetestowano, że szumy przy 45mpx nie maja wielkiego znaczenia bo przy dobrych warunkach oświetleniowych nie ma problemu a w przypadku potrzeby wysokich ISO zmniejszenie obrazka z downsamplingiem pozwoli uzyskać podobną jakość jak w przypadku 24mpx. Różnice stwierdzano głównie podczas filmowania, gdyż w korpusach co stosują tzw line-skipping lepiej wybierać modele z mniejszą rozdzielczością (czyli z większymi senselami) co zaowocuje mniejszym szumem.