Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
Swojego EF 85 f/1,8 oddałem gratis jako zaślepkę do aparatu. Według zapisu roku produkcji miał 20 lat i pomimo wymiany napędu były problemy z celnością AF-a. Jakbyś poczytał to może byś doczytał również o EF 50 f/1.4 w którym aluminiowe prowadnice wyginały się od samego patrzenia i jest cały czas najczęściej rozpadającym się obiektywem canona. Niektórych obiektywów nie można kupować używanych. Gdybyś miał choć raz do czynienia z optyką Fuji z serii XF (metal i szkło - bez kompromisów) to wiedziałbyś o czym pisałem i piszę teraz.
ogólnie to się zgadzam z powyzszymi opiniami na temat tych obiektywów (i tych RF również) naszej ulubionej firmy, ale może bardziej merytorycznie:
- to nie ja załączyłem świetne zdjęcie z c85/1.8 do wątku czyli jak widać tą starocią da się robić piekne zdjęcia
- prowadnice w c50 i af w c85 to nie jest temat tego wątku to rozmydlanie dyskusji - wątek pączkuje o jakieś dziwne tematy, a jest o "plastyce", o różnicach między posiadaniem połowy matrycy a posiadaniem całej matrycy w korpusie
- znowu manipulacja - inne firmy (w tym nasza ulubiona) nie robią z metalu i szkła, koniecznie trzeba mieć choć raz do czynienia z fuji - wydaje się obiektywy canona jakich używam są z metalu i szkła ale pewnie nie mam pojęcia i fuji ma inne szkło i inny metal - rozmywamy temat dalej teraz piszemy o metalu i szkle a temat jest o obrazku i o posiadaniu połowy lub całej matrycy w korpusie