Strona 368 z 414 PierwszyPierwszy ... 268318358366367368369370378 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 671 do 3 680 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez mystek Zobacz posta
    #Zdebik - ok, ale w takim razie jak wychodzi Ci taki lis na ścieżkę, masz mało czasu na zdjęcie, to jak szybko wyostrzyć na niego? Zakładając, że chcesz go umieścić w lewym górnym rogu złotego podziału. Wiem, że możemy kliknąć na ekranie dotykowym, ale jest to mega nie intuicyjne, to raz. Dwa - aparat w takiej sytuacji nie trzyma się zbyt stabilnie i foto zwyczajnie może wyjść lekko rozmazane.
    Bardzo prosto, punktem gdzie by nie był łapię lisa i wciskam af-on. AF przykleja sie do oka a ja sobie kadruje jak mi pasuje i nie ograniczają mnie punkty AF.

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Wiecie Panowie, to jest malkotenctwo gościa, który przez 8 lat śmigał na 6D. Kwestia przyzwyczajenia do nowych standardów. Dzisiaj coś tam próbowałem ostrzyć na ekranie, nie ma dramatu, może będzie coś z tego

Cytat Zamieszczone przez zdebik Zobacz posta
    Bardzo prosto, punktem gdzie by nie był łapię lisa i wciskam af-on. AF przykleja sie do oka a ja sobie kadruje jak mi pasuje i nie ograniczają mnie punkty AF.
    Pierwszy R wykrywa oczy zwierząt? Nie śledziłem co dodano w nowych firmware, ale pierwotnie to chyba było tylko wykrywanie oczu ludzi.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Pierwszy R wykrywa oczy zwierząt? Nie śledziłem co dodano w nowych firmware, ale pierwotnie to chyba było tylko wykrywanie oczu ludzi.
    R ma tylko wykrywanie twarzy i śledzenie oka ludzi. Zwierzaka może śledzić jak każdy inny obiekt po ręcznym wybraniu pola AF.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

Kolejne "zachwyty" nad Rką względem 6D po kolejnym czasie spędzonym z nim:

- jakość zdjęć wg mnie znacznie lepsza (nawet żona to zauważyła, która nie siedzi w ogóle w tematyce fotografii),

- wygląd pikseli ziarna na wyższym ISO (czy jak się to nazywa) nie przeszkadza w odbiorze jakoś specjalnie (przy oglądaniu zdjęcia na monitorze 27 cali i bez powiększenia zdjęcia na 100% :P). Zrobiłem parę zdjęć na 12800 ISO z ciekawości i nie ma dramatu. Tj do domowej biblioteki są ok. Na zdjęciach nie zarabiam, ale gdyby ujęcie było jakieś specyficzne i wyjątkowe, tylko ISO tak wysokie, to nadal można załączyć takie zdjęcie np z ślubu moim zdaniem. Jako klient - nie wkurzyłbym się,

- fotografowanie uroczystości rodzinnych, ludzi - przy-je-mność! To śledzenie oka robi ogromną robotę. Myli się czasami, nie ma to tamto (np brat miał koszulę czerwoną w czarną kratę i focusował na tę koszulę zamiast na oko ), ale w większości przypadków robi robotę,

- ilość rejestrowanych detali jest ogromna względem 6D, detale typu włosy, zmarszczki na skórze itp,

- nie wiem jak to się nazywa profesjonalnie, ale to jak R "odcina" kolory między sobą jest niesamowite. Jakoś tak fajniej kontrastuje, odcina tło od obiektu fotografowanego, te wspomniane kolory. Niby rozpiętość tonalna jest taka sama jak w 6D, czy tam tylko nieco lepsza, ale różnica w zdjęciu jest moim zdaniem ogromna,

Nie wiem jak R będzie się spisywał w górach i w rejestrowaniu krajobrazów. 6D robił to dobrze, ciekawe czy R wyciągnie coś więcej w danej scenerii.

Miasto
    Zgorzelec

Nie wiem jak R będzie się spisywał w górach i w rejestrowaniu krajobrazów. 6D robił to dobrze, ciekawe czy R wyciągnie coś więcej w danej scenerii.
    Matryca R radzi sobie z dużą rozpiętością świateł i cieni. Detalu też jest sporo. W krajobrazie będzie lepiej niż z 6D.
    Ten sam motyw przy różnych ogniskowych (14mm i 300mm):

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MG_1788-CB.JPG
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	1,48 MB
ID:	9793

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	_MG_1838-CB.JPG
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	969,3 KB
ID:	9794
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uzależniony
    Miasto
    Kraków

#Marfot - ilość rejestrowanego detalu jest ogromna względem 6D, to fakt. Nawet takie zdjęcia z d jak robię i sobie później przybliżam w PS daje naprawdę ogromną różnicę między R a 6D. Do krajobrazu pewnie będzie kot.

Panowie, wczoraj zauważyłem, że elektroniczny wizjer strasznie pracuje z filtrem polaryzacyjnym. Patrząc przez wizjer i kręcąc filtrem strasznie się aparat gubi i czasami jakby zwiększa ekspozycję na chwilę by powrócić do "normalnej". Efekt finalnie jest taki, że w EVF praktycznie nie widać, czy przekręciliśmy filtr, czy nie. Jedynie na jakiś dużych obiektach typu samochód i lakier/szyby samochodu widać różnicę, natomiast zupełnie nie widzę jej np robiąc zdjęcia nieba/trawy itp, gdzie w 6D było jasne jak będzie wyglądać niebo z filtrem przekręconym tak czy inaczej. W R tego nie widać. Chyba, że to AWB tak szwankuje? I kiedy nagle kolory się zmieniają, po przekręceniu filtra on dostosowuje AWB?

Miasto
    Zgorzelec

Panowie, wczoraj zauważyłem, że elektroniczny wizjer strasznie pracuje z filtrem polaryzacyjnym. Patrząc przez wizjer i kręcąc filtrem strasznie się aparat gubi i czasami jakby zwiększa ekspozycję na chwilę by powrócić do "normalnej". Efekt finalnie jest taki, że w EVF praktycznie nie widać, czy przekręciliśmy filtr, czy nie. Jedynie na jakiś dużych obiektach typu samochód i lakier/szyby samochodu widać różnicę, natomiast zupełnie nie widzę jej np robiąc zdjęcia nieba/trawy itp, gdzie w 6D było jasne jak będzie wyglądać niebo z filtrem przekręconym tak czy inaczej. W R tego nie widać. Chyba, że to AWB tak szwankuje? I kiedy nagle kolory się zmieniają, po przekręceniu filtra on dostosowuje AWB?
    To nie aparat się gubi. Jeżeli kręcąc filtrem przyciemniłeś niebo np o 2EV to aparat to koryguje, zwiększa ekspozycję i w wizjerze widzisz efekt tej korekcji. W 6D działo się to w tle a wizjer pokazywał co innego.
    Musisz świadomie dostosować ekspozycję do efektu jaki zamierzyłeś. Najprościej jest dokonać pomiaru bez efektu przyciemnienia, zachować parametry i przyciemnić niebo kręcąc filtrem.

--- Kolejny post ---
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 04-01-2023 o 17:14

Bywalec Awatar janpur
    Miasto
    Kraków

Cenna uwaga.
    M50; 1.4/32mm

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    To nie aparat się gubi. Jeżeli kręcąc filtrem przyciemniłeś niebo np o 2EV to aparat to koryguje, zwiększa ekspozycję i w wizjerze widzisz efekt tej korekcji. W 6D działo się to w tle a wizjer pokazywał co innego.
    Musisz świadomie dostosować ekspozycję do efektu jaki zamierzyłeś. Najprościej jest dokonać pomiaru bez efektu przyciemnienia, zachować parametry i przyciemnić niebo kręcąc filtrem.

--- Kolejny post ---
    No ale odblasków to chyba wizjer nie koryguje, mimo to ustawianie jest duużo trudniejsze niż w 6D, a czasami niemożliwe do wychwycenia.

Strona 368 z 414 PierwszyPierwszy ... 268318358366367368369370378 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów