-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
ogólnie to jakieś wysoce abstrakcyjne tematy się pojawiają, zamieniłem 6D na R5, 6D używałem kilka lat więc mniej więcej wiem jak działał w nim autofocus - ustawiony środkowy punkt i robimy ostrzenie i przekadrowanie i to mniej więcej koniec możliwości tego autofocusa
ustawienie wszystkich punktów af może to działa na nikonach (kiedyś dostałem do ręki nikona z niskiej serii i miał tak ustawionego af do dzisiaj nie wiem na co focusował, usiłowałem go ogłupić ustawiając jakiś konkretny punkt czym wywołałem zdumienie właściciela, ja równiez byłem zdumiony że ktoś tak używa Afa - znaczy pozwala wybrać korpusowi na co focusuje)
oczywiście w 6D autofocus jest w miarę sprawny ustawia ostrość zarowno na krajobrazie jak i na oku człowieka z sigmą na 1.4 (wiem bo używałem) jak się już ją skalibruje 
lisa bezlustrem to akurat ostatnio fociłem - bezlustro śledzi lisa lub oko lisa i wszystko wychodzi ostro nic nie trzeba robić, przekadrujesz, a bezlustro nadal śledzi oko tego nieszczęsnego lisa, ptaka tez śledzi człowieka również
dlaczego bezlustro w krajobrazie miałoby by byc wolniejsze niż 6D? ze statywu? ustawiasz ostrość i przekadrowujesz będzie równie szybko a na bezlustrze dokładniej? spróbuj 6D zrobić dwa (albo trzy) zdjęcia jedno z ostrym planem, drugie z ostrym pierwszym (na którym akurat nie ma zadnego punktu af) planem do focus stackingu - 6d zrobisz jedno, bezlustrem w tym samym czasie zrobisz trzy (albo i więcej) komplety.
ogólnie to zgadzam się z przedmówcą coś robisz źle
- narzekam na parę tematów ale do afa bezlustra to naprawdę trudno się przyczepić
co zmiany trybów to jest błyskawiczna (naciska się przycisk szybciej się chyba nie da) - polecam double back button focus - filmik zlinkowany w innym wątku o afie bezluster
Ostatnio edytowane przez mirror ; 12-12-2022 o 00:29
EOS 3, 5D, R5
Uprawnienia umieszczania postów