Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez kuba20kg Zobacz posta
    Najgorzej jest gdy za modelem są jakieś liście, źdźbła trawy czy cienkie drzewa, pomimo wykrycia twarzy i oka, zawsze łapie ostrość na tło. Bez względu czy w servo czy one shot. Jest to istotny problem, ponieważ przy fotografowaniu całej postaci z pewnej odległości pojedynczy punkt (nawet mała ramka) jest na tyle mały, że wystaje poza krawędź twarzy i też lubi złapać tło. Czy ktoś z was zauważył taką przypadłość. Może ma jakieś rozwiązanie. Z góry dziękuję za pomoc.
    Obejrzałem sobie na DPP (widać ramkę AF) takie fotki, gdzie ramka wykracza poza obiekt i zawsze są trafione.
    I takie ze śledzeniem twarzy/oka i takie z pojedynczym polem AF. A tło bywa bogate w detale. Nawet jakiś obiekt przed twarzą bywa zamazany a oko ostre.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Obejrzałem sobie na DPP (widać ramkę AF) takie fotki, gdzie ramka wykracza poza obiekt i zawsze są trafione.
    I takie ze śledzeniem twarzy/oka i takie z pojedynczym polem AF. A tło bywa bogate w detale. Nawet jakiś obiekt przed twarzą bywa zamazany a oko ostre.
    No to już sam nie wiem. Co mogę robić źle... używasz servo czy one shot? Automatycznie szuka twarzy, czy wybierasz punkt początkowy? Czy zmieniałeś ustawienia af?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez kuba20kg Zobacz posta
    No to już sam nie wiem. Co mogę robić źle... używasz servo czy one shot? Automatycznie szuka twarzy, czy wybierasz punkt początkowy? Czy zmieniałeś ustawienia af?
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
    Testowałem różne ustawienia AF: i servo i one shot. Nie używałem serii.
    Testowałem i wyszukiwanie twarzy i wskazanie punktu początkowego.
    Nie zmieniałem ustawień servo - zostały fabryczne.
    Po wgraniu słynnego firmware 1.4 pobawiłem się różnymi ustawieniami i zawsze było ok.
    Dopiero po Twoim poście obejrzałem zdjęcia w DPP żeby także zobaczyć lokalizację pól AF.

Trudno powiedzieć co robisz źle. Najpierw zobacz jak masz umieszczone na zdjęciach pola AF bo może wypadają na tle. Może jakoś niefortunnie przekadrowujesz po złapaniu AF?
    Może coś źle robisz używając przycisków AF-ON i spustu
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów