Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez dzideku Zobacz posta
    fotografuję głównie śluby ale też robię portrety i czasami wydarzenia sportowe, co prawda mam obecnie dwie puszki 5DMkIII i 6D MkII więc jakby nie mam ciśnienia. Ale jeżeli miałbym sobie poprawić komfort pracy np. podczas samego wesela to chyba R6 byłby dobrym wyborem, chociaż teraz to i zastanawiam się na R bo to jednak dużo taniej a kaskę zaoszczędzona można dołożyć do wymarzonego szkiełka
    Ja ostatnio robiłem ślub na 6DII i R. I jako stary lusterkowiec, jeszcze kliszak. TO powiem, że R to już ten moment kiedy można wskazać na ML. O ile fotografia krajobrazowa to obraz na matowce lepiej wyglada, mniejszy kontrast, lepiej polar ustawiać. Ale reportaż i trudne warunki, plamy światła - widzisz od razu efekt przed zrobieniem zdjęcia. Szybka korekta ekspozycji +, - i wiesz jak suknia czy obraz pod światlo wygladą. Nie trzeba sprawdzac na podgladzie po i tracic czas czy dobre ujecie. Szkoda że R nie ma pokretła +, - jak to ma Fuji np. w X100 ktory czasem używam. No ale w R mozna zespolic pokretlo z przyciskiem i miec szybkie +, - ekspozycji.
    Nie wiem jaka rożnica cenowa wyjdzie miedzy R6 a R. Na R byl juz cashback i mozna bylo go miec za 7200zl. Tam masz swietna matryce 5DmkIV. O matrycy z R6 nie wiadomo za duzo.
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 05-08-2020 o 12:29

Początki nałogu
    Miasto
    Szczecin

Ja sobie przypisalem korektę ekspozycji do pierścienia w obiektywie i to duża wygoda, ale to tylko z obiektywami rf bo ef nie mają dodatkowego pierscienia niestety...
    Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

To moze trzeba bedzie sobie adapter z pierscieniem sprawic?
    Jest porównanie na dxo - dynamike ma nieco wieksza matryca 20MP jaka bedzie w R6 niz ta 30MP w R. Inne parametry to samo.
    https://www.dxomark.com/Cameras/Comp...1106_1262_1352
    Ostatnio edytowane przez szwayko ; 05-08-2020 o 12:44

Dopiero zaczyna Awatar dzideku
    Miasto
    Szczecinek

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Ja ostatnio robiłem ślub na 6DII i R. I jako stary lusterkowiec, jeszcze kliszak. TO powiem, że R to już ten moment kiedy można wskazać na ML. O ile fotografia krajobrazowa to obraz na matowce lepiej wyglada, mniejszy kontrast, lepiej polar ustawiać. Ale reportaż i trudne warunki, plamy światła - widzisz od razu efekt przed zrobieniem zdjęcia. Szybka korekta ekspozycji +, - i wiesz jak suknia czy obraz pod światlo wygladą. Nie trzeba sprawdzac na podgladzie po i tracic czas czy dobre ujecie. Szkoda że R nie ma pokretła +, - jak to ma Fuji np. w X100 ktory czasem używam. No ale w R mozna zespolic pokretlo z przyciskiem i miec szybkie +, - ekspozycji.
    Nie wiem jaka rożnica cenowa wyjdzie miedzy R6 a R. Na R byl juz cashback i mozna bylo go miec za 7200zl. Tam masz swietna matryce 5DmkIV. O matrycy z R6 nie wiadomo za duzo.
    Postanowiłem, że troszkę poczekam aż R6 pojawi się fizycznie w sprzedaży i sprawdzę różnicę pomiędzy R i R6 bo może okazać się, że ta matryca z R6 będzie spoko. Na pewno kupię jeden z dwóch

Uprawnienia umieszczania postów