Ostatnio edytowane przez szandor ; 04-12-2019 o 23:51
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Ja postanowiłem odżałować na C1.. Jakoś nie umialem przywyknac do mysli o subskrybcji i dożywotniej zaleznosci od dostępu. Workflow nie co inny i niezbyt początkowo wygodny, ale mega się zaskoczyłem, o ile mniej roboty jest z fotkami (w porównaniu do LR4). Po eksporcie z C1 fotosy są gotowe. Wczesniej, po eksporcie z LR, musiałem sobie je jeszcze przepuścić przez automat resize'ująco-wygladzająco-wyostrzający żebym był zadowolony. Kilka niedociągnięć w nim jest, ale nie dotyczą one wołania RAW.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Ważne że jest konkurencja bo bez tego nie mielibyśmy tych obniżek jakie mają miejsce ostatnio.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
R-ki używam dopiero od 4 dni, więc moja opinia jest pisana "na świeżo" - zrobiłem dopiero około 200 zdjęć, wszystkie w raczej trudnych warunkach, ISO 3200 - 12 800.
Przesiadłem się z 5DmkII na EOS R i różnica jest kosmiczna.
Mam wrażenie, że z dnia na dzień moje zdjęcia są w 80%-90% trafione, kolory są lepsze, szumy na iso 6400 w pełni akceptowalne, a radość z robienia zdjęć jest taka jakiej dawno już nie miałem
Długo zastanawiałem się czy zostać w C, czy przejść na inny system - postawiłem na R i nie żałuję. "Broniłem się" też przed bezlusterkowcem i widzę, że nie miało to sensu.
Jak dla mnie (amatora) R jest świetnym body - zdecydowana większość zdjęć nie wymaga dubli (w 5DmkII leciałem serią, żeby przynajmniej jedno z serii zdjęć na dużej diurze było trafione), i jakoś sporo mniej czasu poświęcam na obróbkę w LR.
Z konkurencji się cieszę, bo aparat dało się kupić poniżej 8k, i to nie wliczając cashbacka od Canona.
Z drogich obiektywów RF też jestem całkiem zadowolony, bo liczę (nawinie) na spadek cen używanych stałek L na bagnecie EF![]()
5Dm2 | 16-35 4L IS | 24-70 2.8L II | 85 1.8 | 100 2.8L
Takie są fakty, 5 lat tworzone portfelami/ocenami ludzi.
Sadzisz więc że najgorszy wynik i największy trend spadkowy ( z około 1250 na 350 czyli ponad 3,5 razy) Nikona to tylko sprawa złego marketingu ?
U Canona ów spadek to tylko (około) 2 razy więc gdyby Nikon miał marketing Canona to by było znacznie lepiej niż u Sony ?
Chyba jesteś (podświadomym/ukrytym ?) fanem Nikona.
Liczą się fakty a nie wnioskowanie życzeniowe
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-12-2019 o 08:51
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
To jakbyś opisał moją historię. Współpraca z obiektywami EF bez zarzutu. Nawet EF 85 f/1.8 trafia pewnie przy słabym oświetleniu. 1,3 roczny syn ostry prawie na każdym zdjęciu a potrafi być bardzo ruchliwy. Wizjer elektroniczny daje radę, fotografuję w okularach.
Przy okazji od dzisiaj jest nowe firmware: 1.6.0.
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jacek coś wspominał o świetnym Af w nikonnach, to tu mamy nieco inne zdanie. 6.40
https://www.youtube.com/watch?v=Y22VPblxWjs