https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
No widzisz. Opinia i to często osób, które są stronnicze jest ważniejsza od faktów. Ucieknę od walki Canon - Sony, celowo by pokazać siłę stereotypów. Otóż coraz więcej kupuje Nikony Z i są .. zachwyceni. Wszystkim. Kupują Z jako drugie body, albo i wracają od Sony do Nikona. DR jak w Sony albo i lepszy, wysokie ISO lepsze, wizjer elektroniczny wiele lepszy w Nikonie (przeskoczyli Sony juz w pierwszym modelu bezlustra), od wersji 2.01 AF świetny, Nikkory F z przejściówką śmigają czasami lepiej niz na lustrzance, ba, używają ludzie przejściówek z Sony E na Nikon F i te szkła na Nikonie Z pracują i to dobrze (poza Samyangami, jak sie okazuje).
Cichy własnie zamienił Sony na Nikona Z. Bo do Z podepnie wszystko, także szkła Sony, a do Sony nie podepnie szkieł Nikkor Z.
Aha - Sony ma przewagę w sprawności działania eyefocus. Tyle zostało im z przewag. Na razie.
Czy ktoś tu w ogóle myślał o Nikonie? Pewnie nikt. Nikona zhejtowano, bije się tylko Canon z Sony. Marketingowo Nikon leży. A sprzęt ma (zawsze miał) fajny. Canon nie ma takiej lustrzanki FF jak D850 ani cropowej jak D500. Parametry matrycy (DR), szybkostrzelność, AF, szerokie rozłożenie pól AF itd itd - Canon tego nie oferuje.
Więc ja namieszam, nie myślcie o (bezlustrze) Sony, pomyślcie o Nikonie. Szkła od Canona z bagnetem EF działają, jest stabilizacja matrycy, duże DR, szkła natywne - najpierw takie dla ludzi - 1.8 i 4.0, w planach szkła 1.2
Niech Nikon się tylko jakoś marketingowo ogarnie.
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 04-12-2019 o 22:34
Ostatnio edytowane przez szandor ; 04-12-2019 o 23:51
Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8
Takie są fakty, 5 lat tworzone portfelami/ocenami ludzi.
Sadzisz więc że najgorszy wynik i największy trend spadkowy ( z około 1250 na 350 czyli ponad 3,5 razy) Nikona to tylko sprawa złego marketingu ?
U Canona ów spadek to tylko (około) 2 razy więc gdyby Nikon miał marketing Canona to by było znacznie lepiej niż u Sony ?
Chyba jesteś (podświadomym/ukrytym ?) fanem Nikona.
Liczą się fakty a nie wnioskowanie życzeniowe
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-12-2019 o 08:51
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Druga wersja oprogramowania totalnie odmieniła AF. Opinia (stereotyp) powstał gdy wypuszczono modele na rynek. Czyli z wersją 1.0
Nawet nie słucham co tam mówi yutuber, bo mam swoje zdanie na temat ludzi produkujących masowo filmy. Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi. Sprzęt wpierw trzeba poznać. Eyefocus w nikonie potrafi się gubić i wyraźnie napisałem, że ta funkcja jest gorsza niż w Sony. Mam nadzieję, że tak jest tylko na razie i kolejny model Z-ki będzie pod tym względem lepszy.
Choćby ten kipon https://www.nikoneye.com/first-image...focus-adapter/
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-12-2019 o 21:08
A masz Zetkę ? Pytam, bo takie "Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi" i następnie pisanie, że coś jest lepsze lub gorsze jak się nie mm sprzętu, którym się regularnie foci jest własnie takim "Generalnie to mało ufam temu co ktokolwiek tam mówi"
Tak czy siak ( odnośnie tematu Canon EOS R - dyskusja ogólna. ) po update 1.4 w R gościu z filmiku stwierdził, że funkcja eyeAF jest niemal na poziomie sony i tym samym lepsza od nikona Z - który się "gubi" Wg jego opinii popartej praktycznymi testami a gościu wyraźne zaznacza, że pracuje na soniaczach.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner