Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Uzależniony
    Miasto
    Krasnystaw

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
    A ja nic nie rozumiem, ..............

Szandor naprawdę myślisz, że jakimś cudem, po latach rywalizacji Canon zrobi lepszą matrycę od matryc Sony? Ja nie.
    Chciałbym się po prostu dowiedzieć czym się kierowałeś przy takiej decyzji. Bez bólu d, bez cwaniakowania. Ciekawość ludzka, zwykła, pogaduchy.
    Zdecydował sentyment, kilkanaście lat z Canonem, oraz kłopoty z kolorem (zdjęcia z wypraw podczas których było ponure światło, wymagały w posprocesie sporo gimnastyki). Byłem na rozdrożu, stałem przed wyborem A7III czy R. Wybrałem się na prezentację R-ki do Kraśnika i muszę powiedzieć, że R-ka lepiej nie wypadła od mojej A7II (o szkłach zacnych/ogórach nie wspomnę bo mi takie nie są potrzebne). O zakupie R zadecydował przypadek, trafiłem w grudniu 2018 r. na człowieka, który ze względu na nietrafiony zakup, chciał się pozbyć kompletu: dwumiesięcznego R + RF24-105 z przebiegiem niespełna 2 tyś. klatek za 10 kzł (stracił 5400 zł). Potraktowałem to jako okazję i kupiłem na próbę, no i ... polubiliśmy się. Co nie znaczy, że wybór był właściwy. Serce wybrało nie konsultując się z rozumem (a może przeważyła chytrość).
    Jak pisałem brak mi w R stabilizacji i lepszej baterii. Po ostatniej aktualizacji yoj stał się dla mnie zbędny. Wyjaśniam dlaczego: podczas moich wypraw R-kę noszę w uchwycie na pasku od plecaka peak desing, ale też często dynda na szyi, ekran dotyka klaty. Przykładając puszkę do oka najpierw musiałem sprawdzać parametry, poszukać punktu AF i miziać palem po ekranie ustawiając go tam gdzie bym chciał. Teraz odkręcam/zamykam ekran tyłem - nic mi się nie może zmienić, jeśli trzeba jednym przyciskiem ustawiam punkt AF na środku, wciskam spust do połowy i ... AF pozostaje przyklejony do obiektu.
    Jest to (dla mnie) lepsze niż yojstik

PS Podkreślam R-ka da się polubić.

Przepraszam, za długi wywód , ale zostałem "sprowokowany do wynurzeń".
    Ostatnio edytowane przez szandor ; 03-12-2019 o 19:46
    Cierpię na chroniczny brak wolnego czasu i ... talentu.
    R5 ; RF24-105 f4; RF35 f/1,8; RF50 f1.8; RF14-35 f4; EF50 f1.4; EF85 f1.8; EF70-200 f4IS; EF135 f2; 430EXII; RF 100-400 f5.6-8

Uprawnienia umieszczania postów