jako fizyk prawa fizyki zostawię na boku bo komentujący artykuł w fotopolis pewnie ma o tym średnie pojęcie
a jako amator napiszę że oczekuję od sprzętu możliwie najwyższej jakości obrazka bo w przeciwnym wypadku czas i pieniądze (np. na to by odpowiednim czasie być w ciekawym miejscu) wydawane na to hobby tracą sens, do niedawna korpusy aps-c canona nie łapały się na moje amatorskie wymagania - wiem bo miałem znaczy wydawałem niepotrzebnie kasę zamiast kiedyś dawno temu kupić pierwszego 5D - jaki jest problem nie wiemalbo wymagania za duże albo korpusy za słabe - jak jest teraz nie mam pojęcia bo nie mam zamiaru tego sprawdzać - szkoda czasu i kasy lepiej skupić się na robieniu zdjęć
na ekonomii się nie znam więc się wypowiem - ekonomia nie dotyczy amatora - dla amatora zakup sprzetu to nie inwestycja to wydatek na hobby - amator nie przeprowadza rachunku ekonomicznego (zawodowiec przeprowadza bo sprzęt się musi zwrócić), kupuje bo lubi i kupuje co mu pasuje lub co mu influencerzy i internet włoży do głowy - amator nie potrzebuje ogromnych ilości sprzetukorpus, dwa obiektywy zaspokajają większośc potrzeb (obiektywy RF są rzeczywiście drogie i tu się zgadzam ale dobra optyka jest droga u każdego producenta i po prostu trzeba sobie policzyć i porównać no chyba że kupujemy jakieś wynalazki firm trzecich - ale nie porównywałbym tego do optyki systemowej) - lepiej kupić raz a dobrze niż zmieniać i tracić na wymianach - optyka wytrzyma dłużej korpus (moralnie) krócej ale dla amatora to i tak kilka dobrych lat, a współczesne korpusy (i nie mam tu na myśli RP) są na tyle przyzwoite że długo nie będzie powodow do ich wymiany.
a na koniec m4/3 - komentujący chyba nie wie o czym pisze - ceny optyki do m4/3 są bardzo wysokie (chociaż ostatnio spadają - pewnie trzeba urealnić) - facet chyba nigdy nie liczył ceny systemu - ja nakręcony internetem kiedyś policzyłem bo oly e-m5 mi się bardzo podobał - można sobie policzyć wyjdzie drożej niż w canonie EF - dodatkowo uwa (dla mnie podstawowe szkło) trzeba będzie kupić od panasonikabo to co oferuje olympus jest albo takie sobie albo ma wypukłą soczewkę.
co do kompakta się nie wypowiem bo ostatni jaki używalem to smiena symbol więc dość dawno i doswiadczenia się nie przenoszą - dodatkowo uważam że amator porzebuje wymiennej optyki, a jak nie potrzebuje to niech se kupi ajfona (w cenie pełnoklatkowego korpusu) czy p30 i to załatwi sprawę kompakta