Cytat Zamieszczone przez adzi Zobacz posta
Czyli generalnie polecasz R? Plus jest też taki, że na stronie Canona jest napisane, że jeśli ma się ta przejściówkę (a mam) to podobno jest tak samo jak gdy podpinasz do EOS'a, nie ma spadków jakości/funkcjonalności. M100 wyraźnie lepiej AF działa niż na 5DmII, a co kluczowe również jeśli obiektyw jest zapięty przez przejściówkę.

Jedynie ta cena mnie odstrasza, stać mnie ale jak sobie myślę aparat za 10k i na wakacjach się stresować, że zostawić go, że upadnie, że woda leci gdzieś przy wodospadzie etc. W Islandii j/w, na wodospady tylko ja podchodziłem z aparatem, nikt inny wtedy . Potem suszyłem obiektyw wkładając papier i zamykając dekielek bo zaczynały parować, a body jest pięknie uszczelnione i to niewątpliwie zaleta .
Zalet R w stosunku do 5DII widzę bardzo wiele:
- znacznie lepszy, bardziej szczegółowy, ostrzejszy obrazek - na C16-35/4L widać to bardzo.
- większy DR i lepsze wysokie ISO - obrazek bardzo dobrze się obrabia.
- AF to przepaść - wielki obszar dostępny dla AF, różne tryby, Eye AF
Obsługa R jest dla mnie o wiele bardziej komfortowa, używam te nowinki: tryb Fv, gładzik, wybór punktu AF kciukiem na ekranie i bardzo mi to pasuje .
Nie mam żadnego obiektywu RF więc używam starych i nie mam żadnych zastrzeżeń. AF jest bezbłędny - to trochę nowość.

EVF jest bardzo dobry ale umowność w stosunku do OVF jest oczywista - trzeba przestawić myślenie. Za to prezentacja informacji rekompensuje wszystko.

Dla mnie zasadnicza wada to, to że R jest "nadpobudliwy" - byle co go wybudza. Czekam aż w którymś firmware będzie go można uśpić klawiszem Lock (myślałem że od razu do tego on będzie).

Aktualnie bez problemów można dostać R za 8k - to cena 5DII na starcie.

Co do uszczelnień to im nie ufam i używam Rainsleeve - niewygodne ale działa.