Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Początki nałogu

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    adzi, sęk w tym, że smartfony, aparaty kompaktowe itp sprzęty, amatorskie mają dawać fajny efekt od razu, amatorowi. Czyli podbity kontrast i ostrość, wysycone kolory itd. Jak widac to się tobie podoba. Sprzęt profesjonalny ma wiernie oddawać kolor, kontrast. Wiele razy słyszałem rozczarowanie po kupnie lustrzanki.
    Kupno lustrzanki nie ma sensu jeśli myślimy o "wakacyjnym" czy okazjonalnym fotografowaniu ( i gdy głównym miejscem publikowania jest fejsbuczek). Kupno lustrzanki ma sens gdy się chce wejść głębiej w fotografie. Gdy się ma zamiar kupować wymienną optykę (a nie poprzestawac na kicie). Trzeba wiedzieć, że czasami trzeba (albo zawsze można) fotografować w RAW i potrafić obrabiać te pliki itd. Szczególnie w cięzkich sytuacjach zdjęciowych lustrzanka pokaże przewagę.
    Normalnie lepiej kupić wypasiony smartfon, gdzie obraz jest z marszu obrabiany przy wspomaganiu AI.
    Ciężko się nie zgodzić, wszystko jest jak napisałeś.

Zastanawiam się czy jakimś Picture Style w 5DmII da się uzyskać efekt taki jak prosto z GoPro/iPhone z możliwością potem korekcji w RAW. Szukałem ale nie znalazłem jakiś gotowców. Widziałem, że GoPro/iPhone mają polar, oczywiście focę zawsze L'ki lub stałki z polarem Marumi więc kwestia bardziej PS niż czegoś innego.

PS tylko kręci suwakami, robi preset wartości na RAW, prawda? Innymi słowy, da się z każdego PS przywrócić do wartości "zero", czy nie?
    Ostatnio edytowane przez adzi ; 27-10-2019 o 01:49

Uprawnienia umieszczania postów