Pokaż wyniki od 2 511 do 2 520 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Bechamot pisze dobrze.
    Ja dodam, że problem się może pojawiać wtedy gdy nie polegamy na pomiarze TTL w aparacie i na jego automatyce, a przechodzimy na tryb M i pomiar zewnętrznym światłomierzem. Taka sytuacja jest typowa dla studia fotograficznego, no ale w studiu nikt nie pracuje na telekonwerterze
    To były (głównie) odpowiedzi na moje powtarzane pytania
    To może Ty mi "przetłumaczysz" wypowiedzi Bechamota na odpowiedzi na moje 2 pytania

Problem

A.
    Aparat rozpoznaje że podpięty jest obiektyw przez extender (zapis w Exif o dłuższej ogniskowej)
    B.
    Ustawiamy w aparacie przesłonę obiektywu na "maksymalną dziurę" a automatyka ma dobrać czas ekspozycji

Pytania

1.
    Co oznaczają różne dla różnych obiektywów zapisy w Exif że zdjęcie jest wykonane na przesłonie o wartości równej :
    a. "maksymalnej dziury" zmniejszonej o krotność extendera (zgodnie z prawami fizyki)
    b. "maksymalnej dziury"

2.
    Dlaczego dla tego samego extender + obiektyw w Exif dla 2 różnych aparatów były te dwa różne zapisy :
    - 6D2 zapis a
    - R zapis b

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 10-10-2019 o 07:29
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów