Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4136

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Takie porównanie ostatnio znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=IZxL...CSCfojjAF2u4tY

Sony a7III miałem ze 3 razy w rękach. Niestety za każdym razem to były dosłownie 2 min i niestety rozczarowanie lekko nietrafionymi zdjęciami. Szczególnie po wszechobecnych zachwytach w internecie. Oczywiście biorę pod uwagę, że to tylko pierwszy kontakt z aparatem, dodatkowo szkła nie topowe - S28/2 i S85/1.8.
    Na większości filmów na YT śldzenie oka pokazują tylko z poziomu ekranu aparatu. Rzadko powiększenie np. 50% albo lepiej 100%. A już w ogóle nie uświadczymy takiego porównania dla kilku/nastu zdjęć zrobionych jedno po drugim (już nawet nie mówię o serii).

Jakie macie doświadczenia z wykrywaniem twarzy/oka na R?
    Ja od 5 ślubów korzystam praktycznie non stop. Pokazuje obszar gdzie ma szukać, spust do połowy śledzi, czekam na moment i jest git. Czy trafia ? Przeważnie tak i na sto procent pewniej niż klasyczną lustrzanką. Przekonałem się też ile się traci ( traciłem) zdjęć przez celowanie centralnym i przekadrowanie. Mało tego AF reaguje nawet na "kołysanie się" fotografa. Celność, precyzja? Ja mam szkła EF i to nie są demony ostrości ani szybkości - 50L i 85L. Myślę że dedykowane RF działają znacznie celniej i szybciej.

Bywalec
    Miasto
    Opole

Domyślnie Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Swoją drogą, nie wiem czy widzieliście tryb AF dla przyzwyczajonych do przekadrowywania z centralnego. Można sobie "zaznaczyć" coś co jest po środku i następnie przekadrować, tak jak się to "zawsze" robiło z canonami, a aparat śledzi dalej to ''zaznaczone' miejsce. Jak ktoś jest do tego przyzwyczajony to spoko opcja - może gdybym odkrył to wcześniej to bym tego dalej używał.
    EOS R + 6D + 24L + 35IS + 50 1.4 + 85 1.8

Fotograf ślubny Opole
    facebook

Uprawnienia umieszczania postów