Również przesiadłem się na Eosa R kilka dni i temu i muszę przyznać, że jestem pod olbrzymim wrażeniem. Do tej pory posiadałem 60D, 5D MK1, przez moję ręce przeszedł również 6D MK2 i 5DSR...i szczerze? Nie wróciłbym już raczej do serii 5.
W skrócie jak dla mnie na plus:
- rewelacyjny AF, który pokrywa w zasadzie cały obszar wizjera
- świetne ISO
- świetna matryca z której można wyciągnąć dużo więcej niż wynosi margines błędu przy zwykłym fotografowaniu na codzień
- świetna wykonanie, spasowanie elementów jak i wielkość korpusu (miałem okazję przed zakupem pobawić się sony, niestety jednak pod tym względem zrobił na mnie bardzo negatywne wrażenie, materiałowo nie tak dobry jak canon, a wielkosciowo stanowczo za mały żeby móc z niego wygodnie korzystać, a przede wszystkim pewnie trzymać)
- świetny, głęboki grip
- programowalne pokrętło na obiektywie
- genialny wizjer, daleko przed sonym
- kompatybilność wsteczna z obiektywami EF i EFs (ceny nowych RFek potrafią przyprawić o zawrót głowy)
- prosty i intuicyjny interfejs
- dotykowy panel lcd, jego rozdzielczość, responsywność jak i możliwości obrotu
- kurtyna chroniąca matrycę
Na minus:
- praca na baterii
- na siłę można przyczepić się do jednego slotu na kartę, ale to zależy w zasadzie od rodzaju fotografii który uprawiamy, mnie osobiście aż tak to nie boli
Po za tym świetny sprzęt w pakiecie z "kitowym" rf 24-105 genialne combo, tym bardziej że obiektyw jest piekielnie ostry w całym zakresie. Jestem zadowolony z zakupu![]()