Wchodzę sobie poczytać co nowego w temacie eosa R, a tu jak zwykle pie()€&@nie o DR
I jeszcze screeny z dxo wrzucają...
Wchodzę sobie poczytać co nowego w temacie eosa R, a tu jak zwykle pie()€&@nie o DR
I jeszcze screeny z dxo wrzucają...
Ostatnio edytowane przez technik8pl ; 24-03-2019 o 15:05
3xEos R | 16-35L 2.8 III | 16-35L 4 IS | 24 1.4 art |35L 1.4 II | 50 1.4 art | 50 2.5 MACRO | 85L 1.4 IS | 85 1.4 art | 135 1.8 art | 70-200L 2.8 IS II | 70-300L 4-5.6 | 6x430ex rt III |
o dekielkach i tygrysach, które z kadru uciekły w bezksiężycową noc...
BTW - na poprawę samopoczucia za optycznymi: "Sony spodziewa się spadków w sprzedaży
Z plotek płynących od jednego z niemieckich youtuberów, który był na targach CP+, wynika, że Sony spodziewa się sprzedać w tym roku mniej aparatów, głównie ze względu na silniejszą konkurencję i kurczący się rynek. "
Ostatnio edytowane przez candar ; 24-03-2019 o 15:13
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
R jest pierwszym pełnoklatkowym bezlustrem Canona. W kilku aspektach ten aparat jest daleko za konkurencją. Dobrze wiemy że AF Servo i śledzenie twarzy/oka lepiej działa u Sony. W Rce w zasadzie nie ma śledzenia oka w servo. Nie ma też w R stabilizacji. Matryca u konkurencji też potrafi więcej. Jeśli chodzi o video to też można być nieco zwodzonym po tym co jest u Sony czy Nikona. Tylko, że to co R oferuje w zasadzie wystarcza lub w zasadzie jest to więcej niż dobre. Dla mnie sprawa była prosta. Mam za dużo innych gratów pod system C by teraz się ich pozbywać tylko dlatego, że u konkurencji jest lepsza rozpiętość tonalna czy więcej bajerów które mi akurat nie są potrzebne lub nie są na tyle istotne by zmieniać system.
Ja jestem zadowolony po kilku dniach obcowania z R. Może za wcześnie by pisać, że jest wszystko ok ale póki co bardzo mi się tym fajnie pracuje.
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
I przez takie coś, Canon (Nikon poniekąd też, chociaż w mniejszym stopniu) ma taką a nie inną politykę sprzedaży. Widząc takie komentarze, myśli sobie: po co im dawać coś więcej, skoro i tak im to wystarcza to co mają i do tego szkła im zostały to na bank systemu nie zmienią. Możemy ich rąbać na kasę bo i tak z nami zostaną, i mniejsza o to, że w tych samych, a czasami lepszych pieniądzach można mieć coś zdecydowanie lepszego od innego producenta. Powoli idą tą samą drogą co kiedyś Nokia, a wiadomo jak się to skończyło.
Całkiem do niedawna sam byłem po stronie Canona (pewnie przez wzgląd na to, że od początku siedzę w Canonie), lecz ostanie dwa tygodnie dały mi mocno do myślenia przez pewne sytuacje które mi się przytrafiły, i powoli zacząłem się rozglądać za innymi systemami i połowicznie przerzucam się na inny system (akurat nie Sony bo po prostu zaczęły mnie nudzić te ochy i achy plus tysiące ambasadorów którzy się sprzedali za puszkę i kilka szkieł), ale mniejsza o to na jaki. A zawsze myślałem, że będę ostatnim człowiekiem na tej ziemi, który pójdzie w innym kierunku niż Canon
Myślę, że dopiero druga jak nie trzecia generacja bezluster Canona będzie mogła walczyć na równi z innymi, rozwijającymi się szybciej producentami. Ale to jeszcze z dwa lata, chociaż pewnie bardziej z 4 lata.
Ze sprzętem foto jest jak z pracą, nie rozwijasz się to stoisz w miejscu, więc Canon musi się wziąć ostro do roboty.
Ostatnio edytowane przez 5pirit ; 24-03-2019 o 22:22
eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner