Tak, mam blisko bo mieszkam przy granicy w mniszku![]()
To teraz zamiast tygrysów będą niedźwiedzie![]()
Uwielbiam jak ktoś jest przekonany o tym, że wie wszystko o "obrazowaniu" sensorów różnych producentów powołując się na jakieś testy osób nie mających pojęcia o testowanych aparatach i bazujących na jakiś dziwnych ustawieniach fabrycznych, lub innych wziętych z czapki. Wszystkie takie testy można od razu wrzucić do kosza, bo każdy testowany aparat z pewnością nie był zerowany do ustawień neutralnych w zakresie barwy i ww. "obrazowania".
W Fuji można sobie wybrać PROVIA/STANDARD, VELVIA/VIVID, ASTIA/SOFT, CLASSIC CHROME, PRO Neg. Hi, PRO Neg. Std, B&W, MONOCHROME+Ye FILTER, MONOCHROME+R FILTER, MONOCHROME+G FILTER, SEPIA. W zasadzie totolotek - na jakich profilach barwnych wykonano te testy.
Jeśli ktoś na podstawie takich testów wybiera sobie aparat do pracy - to życzę powodzenia![]()
BTW - Astia w Fuji to jeden z najlepszych profili stworzonych właśnie do idealnego oddania barw skóry i sprawdza się doskonale. Jeśli ktoś "jedzie" taki test na Velvi - to nie mam więcej pytań.
Ostatnio edytowane przez candar ; 07-03-2019 o 15:05
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
To jest niezgodne z regulaminem podforum sprzedam.
A kim przepraszam Ty jesteś żeby innym mówić na jakiej zasadzie mają sobie dobierać sprzęt?
Mam wrażenie że niektórzy ambasadorzy to już zupełnie się odkleili od rzeczywistości w tym niesieniu dobrej nowiny.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jestem jedynie szaraczkiem, który już dawno przestał wierzyć w jakiekolwiek testy i opinie w internetach. Wierzę wyłącznie w to, co widzę oraz to, czego mogę dotknąć. Obecnie w każdej puszce zmiana profilu barwnego zajmuje sekundę i każdym aparatem nawet w jpg-ach da się osiągnąć podobne wyniki. Wystarczy przeczytać instrukcję aparatu i zastosować w praktyce to, co tam piszą aby zrobić dobre zdjęcia każdym aparatem.
Od rzeczywistości to odkleiły się raczej osoby zapuszkowane i zaryglowane na amen w jednym systemie (niektórzy niby w dwóch a jakoś tego nie widać). Ciekaw jestem ilu piszących w ogóle korzysta z profili barwnych w aparatach canona:
https://global.canon/en/imaging/pict...ile/index.html
i https://www.fotopolis.pl/warsztat/po...-kolorystyczne
A później marudzą, że coś nie tak z aparatem i lepsze foty to komórka "robi"
Ostatnio edytowane przez candar ; 07-03-2019 o 15:58
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Merde - z jakiego zestawu C (body+szkła) przerzuciłeś na jaki zestaw F (body+szkła)? Dziś widziałem ciekawe/zachęcające opisy fuji xt30.
Zajrzałeś na kanał który podlinkowałem? Autor nie raz wyjaśniał, że używa profili neutralnych. Nie dopatruj się spisku przeciw ulubionemu sprzętowi, bo setki ludzi w komentarza wyraża podobne wnioski.
Jeśli jakaś marka w neutralu nie potrafi oddać podstawowych odcieni ludzkiej skóry i trzeba się doktoryzować z profili które pokazałeś, to chyba coś jest nie tak.
"dziwne ustawienia fabryczne" - o której puszce myślisz?
btw można znaleźć odpowiednio bardziej zaawansowane porównania, stechnicyzowane do bólu, z podanymi samplami do ściągnięcia, wyniki są zwykle podobne
papa 5D2 | EOS R | RF 24-105 L IS NANO| Sigma 15 | EF 24 L II | EF 16-35 L II | EF 50 L |EF 70-300 IS II NANO | TS-E 24 II
Nie będę się powtarzał na temat testów porównawczych aparatów, które znam całkiem dobrze również od strony RAWów i nie widzę takowej potrzeby w świetle powyższego. Jeśli ktoś wierzy, że ludzie polowali na dinozaury - to wyłącznie jego prywatna sprawa![]()
Jakby co - Towarzystwo Płaskiej Ziemi jest otwarte: "Biblia, zgodnie z naszymi obserwacjami, głosiła ideę, że Ziemia jest płaska i nieruchoma, a ta podstawowa prawda nie powinna być odrzucana wyłącznie na podstawie ludzkich przypuszczeń” — Samuel Rowbotham,
Ostatnio edytowane przez candar ; 07-03-2019 o 19:28