-
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Problem Sony jest taki, że dali bardzo dużo za niewiele a Canon na drugim miejscu może decydować co dać a czego nie, by gonić "królika" Myślę, że Canon wrzucając IBIS do eRki i dwa sloty już ma poziom a7III ( kwestie tego, że na 100% powiększeniu a7III jest "ostrzejszy" to margines sprzedaży a śledzenie oka to firmewere do poprawy) Canon ma też lepszy EVF i dużo dużo lepszy ekran dotykowy oraz dedykowany adapter, a Sony korzysta z Sigmy na czym tarci sprzedaż natywnych szkieł. Sony teraz musi się ostro postarać z a7IV bo przyzwyczaili klienta do "bardzo dużo za mało" Jak się okaże, że a7IV to wg DXO "kosmetyka" bez adaptera od Sony a Canon "usprawni" swój RII to... jak to mówi JP - będzie ciekawie. Druga sprawa to a7 i R to tylko fragment całości. Zobacz na A9 które od premiery spadło z 22 na 17K a 1dxII dalej trzyma cenę ponad 22K. Trzy. Canon M wg powyższych wpisów zjadł sprzedaż a6000 pomimo tego, że sony jest ochh i ahhh Cztery. Canon nadal ma segment amatorski, semi i pro lustrzanek, które jednak dochody przynoszą.
Kolejny ciekawy luźny temat to ambasadorzy. Sam Hurd napisał, że pozbywa się całego systemy Nikona na rzecz R a Rafał Bojar z kolei napisał, że nie miał lepszego aparatu w rękach niż Z. Adam Trzcionka oddał serce sony a7. Żaden z nich nie jest ambasadorem a np. dla mnie autorytetem. kim natomiast są recenzenci z youtube co jpegi w 100% porównują ?
p.s dzisiaj testowałem Af trochę dokładniej ze zmianą taką, że sterowanie Af mam w lewym dolnym rogu ekranu. Zaczyna podobać mi się to rozwiązanie.
Uprawnienia umieszczania postów