No jak dzieci, właśnieOsobiście to wolę starego Golfa
Nie działa na mnie zjawisko posiadania tych samych zabawek co inni (mam tak już od przedszkola), dobieram je pod siebie bez względu na obowiązującaą w sezonie modę
Pisałem już kilkakrotnie wcześniej, że gdyby R kosztował tyle co A7MKII - czyli 4k zł nie miałbym żadnych uwag co do braków w R (jakich - napisano już tysiąc razy). Gonienie króliczka nie kończy się nigdy i mnie już dawno zmęczyło dlatego od pewnego czasu rozstałem się z puszkami canona rozważając ewentualny powrót w przyszłości. Moje wymagania nie są strasznie wyrafinowane: w miarę mały, lekki i poręczny korpus, koniecznie IBIS (stabilizacja matrycy w korpusie obowiązkowa bo używam często szkieł manualnych np. A7 II + Pentacon 50 mm 1.8 https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net...0a&oe=5C8FE05F ), dobry AF (z działającym EYE AF) we wszystkich trybach z większym FPS i trybem śledzenia obiektu, odchylany LCD i w miarę przyzwoity EVF oraz dobra matryca (EVF nie jest dla mnie priorytetem pod względem jakości, ale matryca już tak). Jak na razie nie widzę żadnego sensu zmiany posiadanych od kilku lat korpusów Fuji X-T2 i Sony A7 II na cokolwiek innego. Do każdego systemu mam natywne szkło w najbardziej interesującej mnie ogniskowej (56 mm w Fuji i 85 mm w Sony) a resztę załatwiają adaptery i m.in. szkła canona.
Rozważałem swego czasu R, ale po organoleptycznym kontakcie stwierdziłem, że nie zrobię nim lepszych zdjęć niż obecnie posiadanym sprzętem. Może za rok, za dwa, lub trzy (albo i dziesięć) canon wypuści puszkę, która zmotywuje do zmiany decyzjiNie spieszy mi się.