Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
Ale Wy tak z tymi eksodusami to na serio? Na prawdę był jakiś eksodus z C,N do Sony? Bo to że pojawiali się jacyś ambasadorowie marki, którzy się przenieśli to chyba cieżko nazwać eksodusem. Sony we wszystkich wywiadach podkreśla, że nie zależy im na "migracyjnym" biznesie - szukają nowego klienta na rynku.
Tak więc wydaje mi się, że skoro mało kto uciekł to pewnie i nie bardzo będzie komu wracać. To chyba trochę takie forumowe chciejstwo.

Ale może się nie znam.

p,paw
To oczywiście żadna "próba" ale kilku moich znajomych zrobiło przesiadkę zafascynowani możliowśicami jakie dają korpusy A7 i z tego co wiem to może częściowo poza jednym praktycznie nie zmienili szklarni. Wczoraj jeden do mnie pisał na fb, że chce pojechać na jakiś pokaz eRki, bo myśli o powrocie. Giełda na KKM też jakaś taka żywsza sie zrobiła. Nie wiem może efekt nowości a może jednak być tak że ta migracja jest i będzie.

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
Chyba inny cel ma Sony a inny Canon.
Tzn? Obie to spółki publiczne, mają zarabiać jak najwięcej dla akcjonariuszy? Co jeszcze?
Sony to wielka firma elektroniczna ale w świecie foto dopiero musi zaistnieć, nabrać autorytetu, skompletować wyznawców marki
Sony ma problem wizerunkowy od początku poważnego wejścia w foto (po zakupie działu foto w Minolcie). Z napisem Minolta na aparatach byłoby im znacznie łatwiej. Marka ogólnie mówiąc nie jest kojarzona z foto, a jaki jest to konserwatywny rynek boleśnie przekonał się taki gigant jak Samsung.

Jeśli po 2-3 latach okaże się że na globalnym rynku foto ma np. stabilne 25 - 35 % udziałów w sprzedaży to będzie
Canon jest liderem na dotychczasowym rynku foto ale rozwój (i konkurencja S, N, ...) powoduje że musi kanibalizować swoje produkty "poprzedniej epoki", zaprzestać ich rozwoju, zmienić linie produkcyjne, przestawić dostawców, serwis, zmienić R&D, tworzyć nowe technologie pod ML itd.
Znaczy się jakie linie technologiczne muszą zmienić i co przestawić żeby zacząć produkować te ML??? Jakie technologie?

Cytat Zamieszczone przez robertskc7 Zobacz posta
Po tyle będą na allegro jak za rok, góra dwa Canon wypuści mark II z dwoma slotami, IBIS i mniejszym cropem w 4k
Póki co zarejestrowali bezlustro z matrycą o ilości pikseli taką samą jak w 6DmkII to może oznaczać stosunkowo szybką premierę. Czy będzie to wypas - bardzo wątpię - wręcz odwrotnie.

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta
))))))))

Canon już się obudził i ma dać 5-osiowy IBIS w R mark II
https://www.canonrumors.com/5-axis-i...es-camera-cr2/

Za trzy, cztery lata dodadzą dwa sloty, za pięć poprawią AF dając zmniejszone pole punktowego ostrzenia
Zgłosili też patent na podwójny IS w szkłach więc licho wie co tam kombinują ale może wsadzą ten IBIS choćby dla tzw. św. spokoju ....