Odpowiadając bardzo ogólnie a mając na względzie Twoją opinię o EOS R - z jakiegoś powodu wypuścili to RF 35mm/f1.8 z IS i funkcją makro w przystępnej cenie (niecałe 500$). Myślę, że RF-y to nie będą tylko high-endowe szkła L za kilkanaście tys. złotych.
f1.8 śladem RF35.
EF28/1.8 to projekt z 1991r. Myślę, że w 2018r. można zrobić tego typu szkło w znacznie lepszym wydaniu. Pewnie trochę większe i droższe, ale ciągle kompaktowe względem kloców 24L, czy S24art. Przykład nikkor 28/1.8![]()
No, ale ja nie mówię żeby robić klony starych szkieł z lat 90tych. Tylko coś współczesnego. Coś między high-endem Rf50/1.2 a arcybrzydkim bokehem EF50stm. Może jako przykład Zeiss55/1.8.
Też tak myślęW zasadzie to w obecnej sytuacji EF85/1.4L IS wydaje się niedrogi
Parę miesięcy temu byłem na plenerze gdzie jedna z modelek trochę fotografowała i bardzo się żaliła, że fotografowie już w ogóle nie zwracają uwagi na to jak pozuje i jak układa się jej ciało w kadrze tylko ciągle mówią o bokehu. Pomimo tego, że powiedziała to z takim smutkiem nie mogłem wytrzymać ze śmiechu, bo pozowała głównie w fotografii aktowej i sensualnej a oni tylko o swoich zabawkach![]()