Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie chcę Ci zakłócać światopoglądu ale właśnie pewnie tak jest . Nie miałem w ręku Rki więc się nie wypowiadam ale miałem A7II i III i dla mnie to taka sama porażka ergonomiczna jak moja A6000. Zresztą znamienne jest, że do tej ostatniej się na dpreview tak nie czepiali w tym zakresie. Samo to dowodzi że po prosu Canon im nie pasi - bywa .
    Moim zdaniem ocenianie ergonomii w teście jest bardzo kłopotliwe, bo to jest dość indywidualna sprawa i ciężko wyrokować że to jest dobre a to złe.
    Najważniejsze że w rzeczach podstawowych czyli obrazek + szkła jest bardzo dobrze - reszta to pierdoły bez znaczenia .

BTW: na dpreview to jakoś chyba dawno Canon nie dostał pozytywnej oceny
    Rozumiem więc że to (dla Ciebie) oznacza winę/stronniczość dpreview.
    Jak się znajdzie winnego to od razu człowiek czuje się lepiej

jedyną kategorią w której lepszy jest EOS R od A7 III to jakość obudowy.
    W ergonomii wygrywa z wersjami A7x M2 ale przegrywa z wersjami M3 (co dla mnie jest zaskoczeniem)

Tak na prawdę to konkurencja pomiędzy Sony a Canon/Nikon przeniosła się już z pola konstrukcji aparatów foto na którym Canon ze swoim długoletnim doświadczeniem i dorobkiem był królem sprzedaży a Nikon na ogół tworzył lepsze, wyżej oceniane konstrukcje na pole zaawansowanej elektroniki użytkowej gdzie "większym" jest Sony.
    Już "za chwilę" aparaty foto będą tylko/w pełni elektroniczne.

Sony musi zbudować swój prestiż jako twórca systemów foto, dobrą opinię, "stały elektorat" by mieć sensowny stabilny rynek zbytu
    Canon powinien szybko mieć co najmniej porównywalne wyroby ML z Sony/Nikona by na tym rynku nie za wiele stracić na rzecz Nikona i Sony

Start Canona z EOS R zaliczył nie najlepszy.
    Uważam że to nie może się powtórzyć przy następnym body.

jp

PS

Gdy "chodziłem" z 5D3 to nie miałem żadnych kłopotów z ergonomią, wszystko było intuicyjne i na swoim miejscu
    Początki z A7R2 były trudne.
    Teraz gdy "chodzę" z A7R3 to nie mam żadnych kłopotów z ergonomią, wszystko jest intuicyjne i na swoim miejscu
    Ręce się naumiały.

I to by było tyle na ten temat.
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 20-11-2018 o 16:20
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów