Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Re: Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale zakup tej puszki jak się ma do dyspozycji szkła Canona wcale abstrakcyjnie nie brzmi.
    Adapter działa jakoś dołująco na psychikę. Myślę, że Canon przewidział to i dlatego wypuścił dodatkowo adaptery z jakąś tam funkcjonalnością - pierścień albo szufladka. No to już jakoś rozgrzesza z używania bezsensownej przedłużki.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no to decyzja: bylo pierwsze bo dopracowalo, czy dlatego, ze bylo jedyne?
    Jeśli sie jest monopolistą to sytuacja jest zupełnie inna niz gdy sie ma konkurencję. Na razie w Sony mogli nie dawać wszystkiego.
    Z jednym może wyjątkiem, wszystko dali w A9, a teraz sporą część z tego dadzą do A7 mk4. Bo pojawiła sie konkurencja C i N.

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    .. Nikon wypuścił świetne body ze słabym AF i 4 szkła, które niczym nie wyróżniają się z masy podobnych słoików. Przeciętne szkła w zawyżonej cenie.
    Zawyżona cena - oczywiscie. Tak jak wszystkich nowości.
    Co do przecietności szkieł. Hm, patrzyłes na MTF tych szkieł? To są/będą jedne z najostrzejszych obiektywów, krzywe wyglądaja lepiej niz Sigm ART. No i uważasz że 58/0.95 to szkło o przeciętnej jasności?

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta

Zawyżona cena - oczywiscie. Tak jak wszystkich nowości.
    Co do przecietności szkieł. Hm, patrzyłes na MTF tych szkieł? To są/będą jedne z najostrzejszych obiektywów, krzywe wyglądaja lepiej niz Sigm ART. No i uważasz że 58/0.95 to szkło o przeciętnej jasności?
    Szkła Nikona specjalnie mnie nie interesują, ale zacytuję Ci opinię fanboya Nikona (który wie o czym pisze):

"The Nikon NIKKOR Z lenses have been a disappointment at best, so I look forward to testing the Canon RF 28-70mm f/2L USM because it seems that Canon is taking the pro market seriously in terms of lenses, but Nikon is not, at least not yet."

Żródło: https://diglloyd.com/blog/2018/20181...nclusions.html

I jeszcze jeden cytat z tej strony;

"Nikon has nothing but consumer grade lenses as yet for the Z7, a terribly slow release schedule for new lenses, "

58/0,95 pominę milczeniem, bo z jednej strony chyba nie jest jeszcze dostępny, z drugiej strony robienie tego szkła bez AF to trochę bez sensu.
    Ostatnio edytowane przez sv ; 12-11-2018 o 15:22

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    "The Nikon NIKKOR Z lenses have been a disappointment at best, so I look forward to testing the Canon RF 28-70mm f/2L USM because it seems that Canon is taking the pro market seriously in terms of lenses, but Nikon is not, at least not yet."

Żródło: https://diglloyd.com/blog/2018/20181...nclusions.html

I jeszcze jeden cytat z tej strony;

"Nikon has nothing but consumer grade lenses as yet for the Z7, a terribly slow release schedule for new lenses, "
    podkreslilem slowo, ktorego wariant powinien znalezc sie w pierwszym zdaniu. a nie w drugim.

prawda, premierowe szkla do Z nie sa dla profesjonalisty. a przynajmniej nie do profesjonalnego onanisty sprzetowego, ktory wyda kazda kase na nowosc jesli tylko bedzie sie mogl pochwalic cyferkami.

wariant "seems" powinien byc w pierwszym zdaniu. to ze pierwszy rzut Nikona nie jest dla Pro to niekoniecznie jest rozczarowanie. dla tych Pro pewnie tak, ale dla 99% innych fotografow (tych amatorow) juz nie musi byc.

a ze szklami do Z-tki jest ten numer co Jacek_Z napisal: one nie powalaja numerkami, natomiast MTF-y wygladaja kosmicznie (i bardziej adekwantnie do ceny niz gola cyferka f/1.8). to w praktyce moze byc bardzo sensowne. ile osob na tym forum woli 50 STM od 50/1.4, mimo "az" 2/3 mniej swiatla?
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    podkreslilem slowo, ktorego wariant powinien znalezc sie w pierwszym zdaniu. a nie w drugim.

prawda, premierowe szkla do Z nie sa dla profesjonalisty. a przynajmniej nie do profesjonalnego onanisty sprzetowego, ktory wyda kazda kase na nowosc jesli tylko bedzie sie mogl pochwalic cyferkami.

wariant "seems" powinien byc w pierwszym zdaniu. to ze pierwszy rzut Nikona nie jest dla Pro to niekoniecznie jest rozczarowanie. dla tych Pro pewnie tak, ale dla 99% innych fotografow (tych amatorow) juz nie musi byc.

a ze szklami do Z-tki jest ten numer co Jacek_Z napisal: one nie powalaja numerkami, natomiast MTF-y wygladaja kosmicznie (i bardziej adekwantnie do ceny niz gola cyferka f/1.8). to w praktyce moze byc bardzo sensowne. ile osob na tym forum woli 50 STM od 50/1.4, mimo "az" 2/3 mniej swiatla?
    Bartku chyba nie piszesz tego poważnie, jakby w Canonie tak myśleli jak to przedstawiłeś to by byli w czarnej d. a nie mieli największe udziały w rynku i takież nadzieje co do rynku ML FF........
    Mam wielki sentyment do Nikona ale marketingowo ta premiera to strzał nie tylko w stopę ale i w kolano.......
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uprawnienia umieszczania postów