Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar candar
    Miasto
    Chrząszczyrzewoszczyce, Powiat Łękołody

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Każdy musi sobie sam odpowiedzieć, czy te 3kl/s mu wystarczą czy nie, mnie w tym wypadku wystarczą, jeżeli ktoś pracuje w studio, robi landszafty, fotografuje rodzinę itd itp, to też mu wystarczą. To nie jest jedyne kryterium. Dla mnie ważniejsza jest ergonomia, pewny chwyt, dobry wizjer, pełna wsteczna kompatybilność ze szkłami EF, bardzo szybki AF (najszybszy w tej klasie aparatów). Skoro siedzisz na tym forum, to oznacza, że w Sony i Fuji też czegoś Ci brakuje. Nie ma idealnego body, dlatego dla mnie ważniejszym jest to, że Canon stworzył przemyślany system, do którego potrafi zrobić optykę, o jakiej w Sony mogą się tylko poślinić, bo przy średnicy bagnetu węższej niż w M-ce Canona, pewne rozwiązania nie są możliwe.
    Zgadzam się, że do rodzinnego amatorskiego niedzielnego fotografowania EOS R zupełnie wystarczy. Problem w tym, że cenę canona R można się uzbroić w Fuji X-T2 i Sony A7 II z lepszymi osiągami a jeszcze zostanie na jakieś szkła systemowe.

Idealne body nigdy nie zostanie wyprodukowane, bo zawsze coś będzie w nim brakować. Dla mnie przez wiele lat idealnym korpusem był 5D mark III. Ale umówmy się, że rozpiętość tonalna nie była w nim szczytem marzeń fotografa. A posiadanie migawki do 1/32.000 sek oraz IBIS jednak często się przydaje. Owszem wiem, że w R jest adapter z filtrem szarym ND regulowanym, ale mając 1/32.000 sek w aparacie nie jestem zmuszany przez producenta do kolejnych wydatków na adapter i filtr ND (Adapter EOS R Drop-In Filter Mount Adapter EF-EOS R + filtr ND to kolejny wydatek 2.000 zł https://www.marcotec-sklep.pl/plpl/c...nd-filter.html).

Przemyślany system dla mnie to taki, w którym producent nie doi użytkownika za każdy gadżet i daje mu pełnię możliwości pracy nie kastrując puszki ze wszystkich przydatnych funkcji dostępnych w innych systemach. Zadawanie sobie tego samego pytania przez ponad dzieści lat obecności w systemie - "czy te 3kl/s mu wystarczą czy nie", czy brak IBIS, dżoja, 1/32.000 sek, pojemnej nowej baterii i dwóch slotów zaczynało mnie już nużyć. Nawet tak prostej z pozoru sprawy, jak odłączenie EVF po odchyleniu ekranu LCD z pozycji spoczynkowej nie potrafili a raczej nie chcieli zrobić (kto pracuje z odchylonym LCD wie o co chodzi - chodzi o automatyczne wyłączanie czujnika wizjera, kiedy odchylamy ekran. Jeżeli fotografujemy z poziomu biodra, bardzo często aparaty wyłączają ekran i przełączają się na podgląd w wizjerze, ponieważ myślą, że przykładamy do wizjera oko). Inne systemy to mają np. A7RIII (automatycznie dezaktywuje czujnik zbliżeniowy, kiedy ekran jest odchylony). Takich niedoróbek R ma mnóstwo i miejmy nadzieję, że następne korpusy będą tylko lepsze. Bo taniej to już było...

ps.
    Nie jestem ambasadorem żadnego systemu
    Ostatnio edytowane przez candar ; 11-11-2018 o 12:19
    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Uprawnienia umieszczania postów