Strona 83 z 414 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 821 do 830 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja im dłużej używam m6 tym bardziej widzę jakim nieporozumieniem jest używanie dslr ...
    na spacer familijny czy wyjscie w miasto? co do tego nie mialem juz dawno zludzen, chociaz 750D obracalem temat i nie narzekalem (w sumie w zestawie z 10-18, 18-55 i 55-250 to jest jednak dostatecznie male), tyle co mnie brak 35-tki bolal, bo 35 IS to kloc.

ale do landszaftu... mam tylko jedna mysl jak zmieniam 6D na M5... "loooo panie, a kto panu tak sp...lil" juz M5 wymaga przelaczenia mnostwa przyzwyczajen z DSLR w glowie. a to niby jest ta M-ka najlepiej skrojona pod pasjonata. moze jakby dali ja zrobic tym Japonczykom od EOS-a a nie tym od Powershotow, to tak by bylo... a tak to wyszedl Frankenstein... ani to obslugowo nie jest lustrzanka ani kompakt. mnostwo pamieci miesniowej trzeba pokonac, zeby tym sie nauczyc focic...

a jak patrze na R-ke i te "innowacje" (miziak z tylu)... to tez nie mam wielu watpliwosci, ze jako drugi z korpusow to bedzie frustrujace, przez notoryczny dysonans poznawczy

albo moze to ja po prostu stary kapec jestem i nie lubie jak mi sie ponownie wynajduje kolo. jak popatrze historycznie na moje glowne body (od 10D do 6D mkII) to one obslugowo wygladaly bardzo podobnie. i wlasnie to w nich lubie, ze wiem zawsze od razu jak tego uzywac i nie przeszkadza mi to w robieniu zdjec
    www albo tez flickr

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Moje zdanie jest takie, że R to w sumie ciekawa propozycja, ale C zrobił wszystko żeby nie przekonać ludzi poważnie związanych z ich DSLR. Co jest absolutnie zrozumiałe. Jak tym trafili w rynek - to trzeba jeszcze trochę poczekać.

p,paw
    Też tak myślę. Profi maja na razie zostać w DSLR. A semipro - juz mogą zerkać w stronę ML.
    Jak się Canonowi zrówna rynek DSLR i ML to pojawią sie bardzo poważne propozycje dla profi. A może nawet wcześniej.
    W Nikonie tez tak do tego podeszli. Choć zaoferowali trochę więcej - matryca 45 Mpx, Większe DR niż w Canonie, stabilizacja matrycy.
    Jak nie chcesz wchodzić do tej samej rzeki to wejdź do innej
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-11-2018 o 15:27

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie Odp: Re: Odp: Re: Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Jak nie chcesz wchodzić do tej samej rzeki to wejdź do innej
    Przez chwilę poważnie myślałem o Fuji - w kontekście pozostanie a APS-C. No ale w końcu zdecydowałem się na ponowny skok na FF ;-)
    Więc chwilowo przenosin mam dość

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    na spacer familijny czy wyjscie w miasto? co do tego nie mialem juz dawno zludzen, chociaz 750D obracalem temat i nie narzekalem (w sumie w zestawie z 10-18, 18-55 i 55-250 to jest jednak dostatecznie male), tyle co mnie brak 35-tki bolal, bo 35 IS to kloc.

ale do landszaftu... mam tylko jedna mysl jak zmieniam 6D na M5... "loooo panie, a kto panu tak sp...lil" juz M5 wymaga przelaczenia mnostwa przyzwyczajen z DSLR w glowie. a to niby jest ta M-ka najlepiej skrojona pod pasjonata. moze jakby dali ja zrobic tym Japonczykom od EOS-a a nie tym od Powershotow, to tak by bylo... a tak to wyszedl Frankenstein... ani to obslugowo nie jest lustrzanka ani kompakt. mnostwo pamieci miesniowej trzeba pokonac, zeby tym sie nauczyc focic...

a jak patrze na R-ke i te "innowacje" (miziak z tylu)... to tez nie mam wielu watpliwosci, ze jako drugi z korpusow to bedzie frustrujace, przez notoryczny dysonans poznawczy

albo moze to ja po prostu stary kapec jestem i nie lubie jak mi sie ponownie wynajduje kolo. jak popatrze historycznie na moje glowne body (od 10D do 6D mkII) to one obslugowo wygladaly bardzo podobnie. i wlasnie to w nich lubie, ze wiem zawsze od razu jak tego uzywac i nie przeszkadza mi to w robieniu zdjec
    Po prostu mamy inne priorytety .
    Dla mnie bardzo liczy się to żeby aparat chciało mi się brać ze sobą, a tych dużych klamotów po prostu już mi się nie chce dźwigać.
    Przy tym dla mnie obsługa takiego maleństwa jest bezproblemowa. Przerobiłem trochę bezluster i dla mnie Canon to inna liga pod tym względem .

Cytat Zamieszczone przez pawel.guraj Zobacz posta
    Moje zdanie jest takie, że R to w sumie ciekawa propozycja, ale C zrobił wszystko żeby nie przekonać ludzi poważnie związanych z ich DSLR. Co jest absolutnie zrozumiałe. Jak tym trafili w rynek - to trzeba jeszcze trochę poczekać.

p,paw
    Z tym jest tak że jak Canon będzie odświeżał zawodowe szkła (np. jasne krótkie stałki) tylko pod RF to ta migracja nastąpi szybko, bo niejako zmobilizują do niej użytkowników. Za tym jeszcze musi pójść bardziej zaawansowane body R ale to jest imho prostszy temat niż szkła. Podejrzewam że sami nie są jeszcze przekonani ostatecznie co dalej, bo moźe się okazać że rynek pro jest bardziej konserwatywny niż się wydaje.
    Z technicznego punktu widzenia kluczowy jest bardzo sprawny AF - widać jakie to ważne po jękach na forum Nikona.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-11-2018 o 16:59
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

...Z tym jest tak że jak Canon będzie odświeżał zawodowe szkła (np. jasne krótkie stałki) tylko pod RF to ta migracja nastąpi szybko, bo niejako zmobilizują do niej użytkowników. Za tym jeszcze musi pójść bardziej zaawansowane body R ale to jest imho prostszy temat niż szkła. Podejrzewam że sami nie są jeszcze przekonani ostatecznie co dalej, bo moźe się okazać że rynek pro jest bardziej konserwatywny niż się wydaje.
    Z technicznego punktu widzenia kluczowy jest bardzo sprawny AF...
    Tak. W sumie ślubniacy (szerokie kąty) sie przesiądą szybciej niż reporterzy sportowi (tele). Choć "nowe" tele łatwiej zrobić. Zostawić to co jest, tylko przedłużyć obudowę Choć zapewne jednak będą chcieli odchudzić szkiełka dając jakieś fresnele itp.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Choć zapewne jednak będą chcieli odchudzić szkiełka dając jakieś fresnele itp.
    No, będą chcieli :
    https://www.canonrumors.com/the-firs...a-do-lens-cr2/
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Re: Odp: Canon EOS R

Choć "nowe" tele łatwiej zrobić. Zostawić to co jest, tylko przedłużyć obudowę
    zostawic co jest tylko przedluzyc obudowe, to ja sobie teraz juz moge i do tego bynajmniej nie trzeba zupelnie nowego modelu szkla, ktore na dodatek byloby w "nowej" (i wcale nie atrakcyjnej jak na reklamie) cenie

Choć zapewne jednak będą chcieli odchudzić szkiełka dając jakieś fresnele itp.
    w skali wagowej o ktorej mowimy, to robienie tego w RF nie ma najmniejszego sensu. lepiej EF i miec od razu kompatybilnosc z korpusami M (do czegokolwiek by taka kompatybilnosc dla szkla pokroju 400/2.8 byla potrzebna ), EF-S, RF...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Zupełnie oczywistym jest, że będzie szkło (jedno lub wiele) RF x00/x.x (DO). Jest ku temu wiele powodów. W 2020. Wtedy EF, EF-S czy EF-M, to Canon nie będzie się już przejmował. W zasadzie można na 100% powiedzieć, że te supertele mark III, które właśnie wypuścił, to ostatnia generacja z bagnetem EF.
    Czy wersje RF/DO będą mieć rację bytu w sensie redukcji wagi, to nie wiem. W sensie redukcji gabarytu - na pewno.

--- Kolejny post ---

Z tym jest tak że jak Canon będzie odświeżał zawodowe szkła (np. jasne krótkie stałki) tylko pod RF to ta migracja nastąpi szybko, bo niejako zmobilizują do niej użytkowników. Za tym jeszcze musi pójść bardziej zaawansowane body R ale to jest imho prostszy temat niż szkła. Podejrzewam że sami nie są jeszcze przekonani ostatecznie co dalej, bo moźe się okazać że rynek pro jest bardziej konserwatywny niż się wydaje.
    Przekonani, to w Canonie są już bardzo mocno
    Co do szkieł i korpusu, to wg mnie jest dokładnie odwrotnie. Canon może sobie ad hoc dziergać najlepsze szkła na rynku, co właśnie pokazał. Technologicznie nie ma żadnych przeszkód. Natomiast wyprodukowanie do nich sensownego korpusu będzie stanowić istotny problem -> duże inwestycje. Chyba, że ktoś inny mu te matryce wyprodukuje.

Inaczej wszyscy zdążą uciec do Sony. I będą ich używać ze szkłami Canon EF W sumie Sony powinno już powoli myśleć o korpusie z bagnetem RF

Ciekaw jestem też jak długo Sony jest w stanie wypuszczać nowe korpusy w takim tempie jak dotychczas. Myślę, że niedługo i teraz wszystko sporo zwolni. Pierwsze oznaki już są.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 05-11-2018 o 21:13

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Zakładając, że technologia DPAF to dobry kierunek to Canon ma to już połapane. Sensor 30Mpix jest raczej udany. Wydaje się, że niedomaga soft i procesor. Gdyby to co jest działało zwyczajnie szybciej i pewniej to nie byłoby obiekcji co do R. Lepszy Eye-AF, wiecej fps, pewne śledzenie, brak cropa w 4K - co sprawy informatyki. A tą lukę można pokonać szybko.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Zakładając, że technologia DPAF to dobry kierunek to Canon ma to już połapane. Sensor 30Mpix jest raczej udany. Wydaje się, że niedomaga soft i procesor. Gdyby to co jest działało zwyczajnie szybciej i pewniej to nie byłoby obiekcji co do R. Lepszy Eye-AF, wiecej fps, pewne śledzenie, brak cropa w 4K - co sprawy informatyki. A tą lukę można pokonać szybko.
    No nie do końca właśnie. Sensor to nie tylko DR czy poziom szumów ale również architektura umożliwiająca (lub nie) jego odpowiednio szybkie odczytanie. Crop w 4K i słabsze działanie AF-a może mieć również i z tym związek.
    Takich spraw nie da się załatwić softem. Canon, owszem, zrobił postęp w zbliżeniu ADC do elementów światłoczułych czym prawie dogonił sprawę szumów/DR w downstream'ie natomiast architektura odczytu to kolejna lekcja do odrobienia. Chyba, że to już jest tylko nie potrafili wykorzystać.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Strona 83 z 414 PierwszyPierwszy ... 3373818283848593133183 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów