Pokaż wyniki od 1 do 10 z 4133

Wątek: Canon EOS R - dyskusja ogólna.

Mieszany widok

Uzależniony

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Cytat Zamieszczone przez krzysztof20d Zobacz posta
    Witam. Mam takie pytanie do użytkowników eosa R, czy migawka działa przy zapięciu obiektywów manualnych bez autofocusa? Zaupiłem dwa dni temu Canona R i gdy podpiąłem do niego manualne szkło Samyang 14/2.8( do Canona) to nie mogłem dokonać wyzwolenia migawki i zrobić zdjęcia. Czy taka sytuacja jest normalna czy trafiłem na jakiś felerny egzemplarz? Nie posiadam innych manualnych szkieł więc nie jestem w stanie na razie sprawdzić czy sytuacja się powtórzy. Ale dostrzegłem jeszcze jeden mankament. podpinając Sigmę 35/1.4 Art(do canona) na pełnej dziurze pojawiają mi się takie dziwne okręgi ,które znikają dopiero po przymknięciu przesłony do wartości 2.0 i też nie wiem czy to jest normalna sytuacja. Jesli ktos moze to w jakiś sposób sprawdzić jak jest to proszę o odpowiedz.
    Odnośnie tych okręgów jest to problem znany także z nowszych modeli lustrzanek. Aby się ich pozbyć wystarczyło wyłączyć jedną z opcji związanych z korekcją aberracji obiektywu. Jak działa AF tej Sigmy razem z R?

Dopiero zaczyna Awatar krzysztof20d
    Miasto
    Bolesławiec

Domyślnie Odp: Canon EOS R

Rozumiem ,że mogę to zrobić gdzieś w menu aparatu? AF raczej działa normalnie tak jak w canonie 5dIII którego użytkuje choc przyznam ,ze jeszcze nie sprawdzałem jakoś dokładnie tylko tak pobieżnie.
    5dIII, eosR, 17-40L,24-105LII, 100-400LII, 85LII, 135L, sigma 35/1.4, samyang14/2.8

Uprawnienia umieszczania postów