Cytat Zamieszczone przez krzysztof20d Zobacz posta
Witam. Mam takie pytanie do użytkowników eosa R, czy migawka działa przy zapięciu obiektywów manualnych bez autofocusa? Zaupiłem dwa dni temu Canona R i gdy podpiąłem do niego manualne szkło Samyang 14/2.8( do Canona) to nie mogłem dokonać wyzwolenia migawki i zrobić zdjęcia. Czy taka sytuacja jest normalna czy trafiłem na jakiś felerny egzemplarz? Nie posiadam innych manualnych szkieł więc nie jestem w stanie na razie sprawdzić czy sytuacja się powtórzy. Ale dostrzegłem jeszcze jeden mankament. podpinając Sigmę 35/1.4 Art(do canona) na pełnej dziurze pojawiają mi się takie dziwne okręgi ,które znikają dopiero po przymknięciu przesłony do wartości 2.0 i też nie wiem czy to jest normalna sytuacja. Jesli ktos moze to w jakiś sposób sprawdzić jak jest to proszę o odpowiedz.
Co do sigmy to problem już był wcześniej przy innych modelach. Musisz włączyć korekty obiektywu, ew. zaktualizować firmware szkła. Co do drugiego obiektywu parę postów wyżej jest link do testu,w którym człowiek używa identycznego samyanga. Więc nie powinno być problemów. Daj znać potem jak Ci ta sigma pracuje. W szczególności AF