-
Odp: Canon EOS R

Zamieszczone przez
candar
Właśnie w tym jest problem, polecam wybrać się dni otwarte z EOS R i samemu wyrobić sobie zdanie na temat tego aparatu. Ja miałem okazję trochę się pobawić w tą sobotę na festiwalu optycznym i moge powiedzieć co mi się podobało:
- ergonomia - bardzo wygodny grip, głęboki, najmniejszy palec nie ucieka pod body (tj. w A7III), z zapiętym gripem to kawał sprzętu jak ktoś preferuje wielkość lustrzanek to będzie w sam raz 
- ogólna jakość wykonania
- EVF - bardzo ładny krystaliczny obraz, wysokie odświeżanie (przepaść w stosunku do A7III)
- LCD - jw. (większy niż w 6D2 oraz A7III)
- AF zdjęcia - z zapiętym RF 50/1.2 + włączone śledzenie twarzy/oka
- AF wideo - z zapiętym RF 24-105/4 + włączone śledzenie twarzy działa bardzo płynnie, precyzyjnie i szybko (krótkie testy robiłem o godz. 18:00 na zew.), nie słychać na filmie jak obiektyw ostrzy
- adapter - z zapiętym EF 85/1.8 nie było żadnego szukania, działo to jak natywne szkiełko
Co mi sie nie podobało:
- odczuwałem wolniejszy zapis na kartę SD (RAW+JPG) w porównaniu do A7III po zrobieniu serii
- po zrobieniu zdjęcia podgląd pojawiał się po chwili, troche za długo to trwało wg mnie - zapewne da się to wyłączyć
- ręczne wybieranie punktów AF za pomocą przycisków, trochę za wolno zmienia się pozycje, nie wiem czy da się to przyśpieszyć w ustawieniach
Uprawnienia umieszczania postów