Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta

1.
Na ogół jednak komponuje się kadr i dociska spust patrząc w wizjer/monitorek, a tam są wszystkie potrzebne informacje
2.
W technologii ML (LV) EVF tej informacji potrzebnej jest znacznie więcej, choćby histogram, przepalenia, zakres ostrości, ....
Mam ustawiony w wizjerze :
- "na stałe" histogram oraz zebrę/przepalenia (100% na RAW)
- "na przycisk" wyświetlanie zarysu/ostrości (GO) oraz powiększenie (jak na monitorze kompa 1:1 oraz 2:1)
Nie chcę tego. Na szczęście w lustrzance mam czas i ISO pod matówką, a nie na obrazie.
Na górnym LCD tez mam prawie tylko podstawowe informacje - czas i przysłonę. To ma być czytelne, nie chcę żadnych histogramów itd. Jak będę chciał to go sobie odpalę na LCD tylnym, PO zrobieniu zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
.. Nienawidzę tego śmietniska w kadrze. Mam uchwycić moment, chwilę, ogólnie mówiąc kadr, a nie koncentrować się na jakichś wykresach czy cyferkach.
Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
Większość osób lubiących fotografię nie oczekuje zamieszczania w wizjerze nadmiaru informacji, bo ten w swej istocie nie temu służy, a kadrowaniu.
Dokładnie. Już myślałem, że jestem jedyny.
Ja jestem dość "techniczny" i jeśli mam informacje to zwracam na nie uwagę. Za dużą. Ja nie chcę mieć nadmiaru informacji, by się nie dekoncentrować.